Har du noen gang byttet låsen på ytterdøren?
Har du noen gang byttet låsen på ytterdøren?
Sannsynligheten er stor for at dørlåsen på ytterdøren din er den samme som den var da du kjøpte boligen. Nøkkelen går jo rundt, og døren blir jo låst. Dessverre er det ikke garantert at låsen er sikker av den grunn.
Gjentatt eierskifte, nøkler på avveie og tidens tann er alle med på å svekke dørlåsens sikkerhet betraktelig.
Spørsmål du bør stille deg selv
Vet du hvor gammel låsen i ytterdøren din er? Kan du redegjøre for alle nøkler i omløp? Vet du hvilken låsmodell det er, og om kvaliteten er god? Dette er spørsmål du bør stille deg selv. Alle disse punktene er nemlig med på å avgjøre om låsen er trygg og gir det sikkerhetsmessige nivået som er forventet av en god dørlås.
Dersom det viser seg at dørlåsen er svært gammel, er det ikke sikkert den besitter de komponentene som gjør den dirkesikker i dagens samfunn. Mange nøkler på avveie bidrar til å svekke låsen ytterligere. I tillegg vil en lås som aldri har nådd helt opp til sikkerhetskravene på grunn av dårlig kvalitet, naturlig nok ikke være noe bedre nå.
Les også: Er jeg nødt til å bytte hele verandadøren?
Flere eiere = flere nøkler i omløp
Jo flere eiere boligen har hatt, jo større sjanse er det for at et høyt antall nøkler har kommet på avveie. Naboer har passet hus, det har blitt lagt ut nøkler til håndverkere og familiemedlemmer har fått ekstranøkler for sikker oppbevaring til nødstilfeller. At en eller flere nøkler har blitt borte fra samtlige boligeiere er derfor ganske sannsynlig.
Dersom en tidligere eier i tillegg har leid ut boligen, er det helt umulig å vite hvor mange nøkler som har blitt mistet, kopiert opp eller tatt vare på av leieboere. Det er ikke noe hyggelig å ikke ha oversikt over alle nøklene som er i omløp. Særlig uhyggelig er det å ikke vite om ukjente mennesker har en kopi av nøkkelen din liggende.
Det er nok slik at vi nordmenn er litt for godtroende i visse situasjoner. Sier de forrige eierne at «dette er alle nøklene vi har» ved overtagelse, tror vi på det. Dessverre er ikke det alltid tilfellet. Vær på den sikre siden og installer nye låser om du aldri har byttet lås i boligen din! Det vil være betydelig rimeligere enn om du skulle være så uheldig å bli frastjålet innboet ditt.
Les også: Sikre deg mot ID-tyveri med låst postkasse
Gamle låser oppfyller ikke sikkerhetskravene
Uansett hvor mange tidligere eiere boligen din har hatt, vil låsen påvirkes av tidens tann. En lås som ble installert for 20-30 år siden er langt ifra like sikker som de som produseres i dag. Produsentene jobber hardt for å designe låser som er dirkesikre slik at du kan sove godt om natten. I følge FG Skadeteknikk finnes det mange dører i vårt ganske land med svakheter i låskasse, sylinder og sluttstykke – komponenter som med dårlig kvalitet bidrar til å gjøre låsen lite innbruddssikker.
Låser som har hatt dårlig kvalitet fra starten av utgjør også et problem. Det er aldri en god idé å velge en billig lås kun for å spare penger, om sikkerheten den gir er minimal. Da vil det lønne seg å investere i en kvalitetslås som varer i mange år, og som beholder sikkerheten så lenge man klarer å ta vare på alle nøklene sine. Elektronisk låssystem er også en svært sikker løsning som kan bidra til å forenkle hverdagen betraktelig.
Selv om du har bodd mange år i boligen din uten å ha problemer med låsen, kan man aldri vite om noen vil forsøke å bryte seg inn i fremtiden. Med en innbrudds- og dirkesikker lås slipper du å uroe deg over muligheten for at noen tar seg inn i boligen din når du ikke er hjemme.
Les også: Slik beskytter du huset ditt mot innbrudd når du er på ferie