balkong på en mursteinsbygning

Er jeg nødt til å bytte hele verandadøren?

Heve-skyvedører er noe de fleste av oss har et forhold til. Denne dørløsningen på verandadører har lenge vært populær – helt siden 60-tallet faktisk. Det er derfor ikke et sjeldent fenomen at låsemekanismen eller beslaget på disse dørene går i stykker.

Problemet er at dersom døren din er av det eldre slaget vil de fleste låsmekanismene ha gått ut av produksjon. Det betyr at om døren blir ødelagt kan det å finne deler til å skifte beslaget være nærmest umulig. Hva gjør man da? Må man bytte hele døren? Fortvil ikke – det finnes løsninger.

 

Låsesmed kan hjelpe deg

Etter mange år med bruk er det helt naturlig at verandadøren blir slitt, og etter hvert vil delene i låsen gå i stykker. På en del av de gamle dørene finnes det ikke erstatninger, fordi fabrikkene som produserte låsene ikke lenger eksisterer. Man kan derfor ikke gå i en butikk å kjøpe en ny tilsvarende lås lenger.

Om man er uheldig og ikke får opp, lukket eller låst balkong- eller verandadøren kan man dermed lure på hva man skal gjøre. Må man bytte hele døren? Nei, en godkjent låsesmed kan hjelpe deg med problemet. Dette er den klart rimeligste løsningen da du slipper å bytte ut døren eller spesialbestille lås fra leverandør.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

En balkongdør i glass som står åpenReparering av beslag

Der man før kjøpte et nytt beslag og byttet ut hele låsen, kan man nå heller reparere den gamle. Låsesmeden tar ut hele beslaget og bringer det tilbake til verkstedet. Her demonterer de låsen, lager nye deler, sveiser og lodder før de setter beslaget inn i døren igjen. Erstatningsdeler som passer inn de de mekaniske låsene blir produsert opp hos mekaniske verksteder. Det spiller derfor ingen rolle hvor ødelagte delene er – de kan lett byttes ut.

Til slutt smøres alle bevegelige deler og det testes ut om døren ruller fint og åpner og lukker seg glatt igjen. Denne prosessen vil koste deg mellom 7000-8000 kr avhengig av størrelse og tyngde på døren. En stor og tung dør vil kreve flere håndverkere enn om døren er liten og lett.

Les også: Sikre deg mot ID-tyveri med låst postkasse

 

Å skifte døren er kostbart

Det å skulle skifte en veranda- eller balkongdør er ikke billig. Selve døren koster penger, i tillegg vil det å ansette håndverker, kjøpe lister og foring komme i tillegg. Det kan fort bli en dyr affære. Om døren er ødelagt kan det være fristende å bytte den ut. Dette kan du selvfølgelig gjøre, men om den ellers er OK kan det være lurt å beholde den. Å reparere beslaget kan nemlig både være en pris- og plassbesparende løsning.

Prisen for å skifte en balkong- eller verandadør varierer, men det er ikke urealistisk at prisen blir et femsifret beløp. Skal du ha en ny heve-skyvedør må du belage deg på å betale godt over 20.000 kr for døren alene. Med en heve-skyvedør vil selve døren gå på en skinne, og håndtaket vil heve døren inn i lukkemekanismen. Dette er en genial løsning, da det sparer plass både innvendig og utvendig hvis du sammenligner med dører som slår inn eller ut.

Ta derfor kontakt med en låsesmed om heve-skyvedøren din skulle bli ødelagt og det må installeres en ny lås.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.