En bygning sett gjennom sprinklene i en port

Slik beskytter du huset ditt mot innbrudd når du er på ferie

Er det noe mange gleder seg til i løpet av året er det når det er tid for ferie. Tiden for å la arbeidet ligge, senke skuldrene, pakke kofferten og komme seg vekk litt. Samtidig kan mange synes det er litt ubehagelig å la huset stå tomt over lenger tid. Hva om noen bryter seg inn?

Da er det godt å vite at huset ditt er sikret, slik at du kan forlate hjemmet uten bekymringer. Er det noe som kan hjelpe deg med den gode sikkerhetsfølelsen, er det en pålitelig og sikker dørlås.

 

Gå til innkjøp av en FG-godkjent lås

Å være nervøs og ukonsentrert på ferie fordi du er redd for hva som foregår hjemme, er ikke en god følelse. Det er også langt ifra nødvendig. Du kan enkelt innbruddsikre hjemmet ditt, og et stort skritt i riktig retning er å skaffe seg en lås du kan stole på.

Her er det flere veier å gå, men det viktigste er å forsikre seg om at låsen er forsikringsgodkjent. En lås som er FG-godkjent innehar alle de kvaliteter som kjennetegner en innbruddsikker lås, og er et kvalitetsstempel i seg selv. På sidene til FG ligger en oversikt over alle FG-godkjente låser og låsutstyr. Så lenge du velger en lås fra denne listen er du godt på vei.

Les også: Sikre deg mot ID-tyveri med låst postkasse

 

Mekanisk eller elektronisk lås?

I valget mellom mekanisk og elektronisk lås vil smak og behag være avgjørende. Det er likevel ikke til å stikke under stol at flesteparten som har gått til anskaffelse av en elektrisk dørlås ikke har sett seg tilbake. Med en elektronisk dørlås vil du få bedre kontroll over hvem som kommer og går. I tillegg kan du lage midlertidige koder til hvem enn det skal være, om det så er svigers eller skorsteinsfeieren.

En mekanisk dørlås og en elektronisk dørlås

Dessuten er tiden da man låste seg ute av sitt eget hus forbi. Om du skulle glemme koden vil en tilhørende app kunne gi deg, eller hvem enn som skulle ha glemt tallkombinasjonen, en ny midlertidig kode.

Samtidig er det ikke slik at den «gode gamle» dørlåsen har gått ut på dato – den fungerer like godt sikkerhetsmessig. Nåtidens mekaniske låser utvikles og lages basert på optimal sikkerhet og kvalitet. Det gjør FG-godkjente låser nærmest umulige å dirke opp, og det er jo tross alt det som er den viktigste egenskapen til en dørlås.

Les også: Hvor enkelt er det egentlig å dirke opp en lås?

 

Ekstra sikkerhet med lås som må låses opp fra innsiden

Se for deg et innbrudd: tyven har kommet seg inn gjennom et vindu og er godt i gang med å plukke med seg eiendeler i boligen. Det siste innbruddstyven ønsker er å tiltrekke seg oppmerksomhet og vekke nysgjerrigheten til de nærmeste naboene. Hvor tror du da tyven velger å bære med seg gjenstandene? Tilbake gjennom vinduet, eller via døren?

En person som klatrer gjennom et vindu vekker en god del mer oppmerksomhet enn en som bruker den vanlige inngangsmetoden. Døren vil derfor være det naturlige valget. Da vil en dørlås som må låses opp med nøkkel innenfra før man kan komme seg ut, sette store kjepper i hjulene på innbruddstyvens rømningsplan.

Sannsynligheten er stor for at naboene reagerer på en skikkelse som drar med seg en flatskjerm-TV gjennom vinduet, for så å klatre inn igjen å hente en ny last. Så fremt det ikke er midt på natten, og alle sover dypt. Da kan GF-godkjente sikkerhetsvinduer utgjøre forskjellen på om du forblir eieren av en flatskjerm-TV eller ikke.

Les også: Er jeg nødt til å bytte hele verandadøren?

 

Få oversikt over husets svake punkter

Det er viktig at du ikke glemmer å gå over alle områder i huset det er mulig å ta seg inn utenfra, for så å sikre disse. En dedikert innbruddstyv får til det meste med riktig utstyr og utgangspunkt. Gå over alle dører og vinduer og se om du finner svake punkter. Installer FG-godkjente låser, forsikre deg om at alle vinduer er forsvarlig lukket og sist, men ikke minst – si ifra til naboene at du drar på ferie. Aktsomme øyne som følger med er alle innbruddstyvers verste mareritt.

 

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.