Nærbilde av en sort postkasse med tallet 18

Sikre deg mot ID-tyveri med låst postkasse

Har du noen gang tenkt over at posten din ligger tilgjengelig for hvem som helst med mindre postkassen har lås? Kanskje ikke. De fleste stoler på samfunnet og opplever postkassen som trygg. En mulig årsak er at de aller fleste av oss verken har hørt om eller opplevd noe kriminelt i forbindelse med post på avveie.

Dessverre finnes det flere tilfeller der personlig informasjon har blitt stjålet ut av postkasser uten lås, og blitt brukt i sammenheng med ID-tyveri.

 

Sensitiv informasjon

Et identitetstyveri baserer seg på å bruke personers private opplysninger til å begå bedrageri eller annen kriminalitet.

Hvert år havner mye sensitiv personinformasjon i postkassen din. Her får du tilsendt pass, bankkort, pinkoder, passord og kodebrikker som alle gir tilgang til personopplysninger man ikke vil skal komme på avveie. Denne informasjonen gjør det mulig for hvem som helst å fremstå som den rette innehaver av disse opplysningene, og dermed utnytte det til sin fordel.

Tenk deg å komme hjem en dag og finne ukjente transaksjoner på kredittkortet ditt, få varsel om adresseendring eller en bekreftelse på endring av kredittrammen helt ut av det blå. Dette er typiske eksempler på identitetstyveri, og er svært ubehagelig å oppleve. Å miste kontrollen på slik informasjon kan ha store innvirkninger på livet, samt være en lang prosess å få tilbake til normalen.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

Tilfellene av ID-tyveri øker

En mann som sjekker regnskapet

Det anslås at hele 75 prosent av Norges befolkning har ulåst postkasse. Som nevnt har de fleste stor tillit til postsystemet og ser dermed ikke poenget med å beskytte sin egen post. De færreste har heldigvis ikke opplevd, eller vært vitne til at andre har opplevd, ID-tyveri, så det er enkelt å tenke at «det skjer ikke meg». Likevel viser tall fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) at antallet ID-tyverier øker hvert år, og det kreves derfor at man handler deretter.

 

Dette bør du gjøre

Første steg for forhindring av id-tyveri er å sikre at ikke hvem som helst kan få tak i posten din. En postkasse med lås er ofte ikke mer som skal til for å hindre at du blir neste offer. Det finnes mange ulike varianter å velge mellom slik at du kan finne den modellen som passer best for deg og ditt hus.

Du trenger ikke være redd for at pakker ikke kan leveres hjem til deg fordi leverandøren blir låst ute. Det finnes nemlig flotte søyle- og pakkepostkasser som kombinerer stor plass til pakker og et mindre rom forbeholdt brev. En lukkemekanisme hvor nøkkel må benyttes sørger for at pakkene ikke kan tas ut samme veien når de først er levert.

Låsen kan i tillegg tilpasset husenøkkelen slik at du kan bruke samme nøkkel til postkasse og inngangsdør. På den måten slipper du enda en nøkkel på nøkkelknippet.

Les også: Er jeg nødt til å bytte hele verandadøren?

 

Andre tiltak

I tillegg til å låse postkassen er det også andre tiltak du kan iverksette. Pass for eksempel alltid på å rive i stykker dokumenter med personopplysninger du skal kaste og ikke ha med deg massevis av kort og sensitive opplysninger i lommebok eller veske. Dette kan fort bli stjålet.

Identitetstyveri forekommer også over internett. Vær forsiktig med hvor du legger igjen personlige opplysninger, ikke klikk på ukjente lenker og forsikre deg om at forbindelser er kryptert, altså uleselig for uvedkommende, når du legger igjen personinformasjon.

Les mer om hvordan å forebygge identitetstyveri hos Nettvett.no.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.