Kan man installere en lås selv?

En låsesmed som installerer en lås

Skal man installere ny lås bør dette gjøres av en låsesmed. Du kan forøvrig skifte både låskasse og elektronisk lås selv, men det er langt ifra det tryggeste alternativet. Grunnen til dette, og at du heller bør velge en autorisert låsesmed, er at det garanterer at arbeidet er fagmessig utført. Når du velger å bruke et låsesmedfirma som er medlem av foreningen Norske Låsesmeder, skal du vite at det stilles strenge krav til medlemsbedriftene.

 

Grunner til å velge godkjent låsesmed

  • Gjeldende regler og forskrifter for lås og beslag blir fulgt
  • Arbeidet utføres etter høy faglig standard
  • Du kan kontakte NLs klagenemnd hvis du er misfornøyd med utførelsen av arbeidet
  • Løsningen gir best funksjon og sikkerhet

Ved å velge Servicesentralen Lås og Nøkkel vil du få en samarbeidspartner som vil at du skal føle deg trygg etter at installasjonen er utført.

Les også: Derfor bør du benytte deg av en låsesmed som er med i Foreningen Norske Låsesmeder

 

Hvor mye koster det å installere ny lås?

Jo lenger tid siden det er du installerte låsen, dess mindre sikker er den. Det er heldigvis ikke en stor investering å skulle bytte den til en ny. Prisen vil avhenge av hvilken type lås det er snakk om.

SYLINDERLÅS – En sylinderlås får du fra 1000 kroner og oppover. Prisen for å få den installert er på omlag 2100 kroner på dagtid og 3000 kroner utenom normal arbeidstid.

SIKKERHETSLÅS – Sikkerhetslåser er noe dyrere enn sylinderlåser, fordi de har et annet sikkerhetsnivå. Prisen på en slik lås ligger på 2500 kroner og oppover. Arbeidet kommer i tillegg også her. Installasjonsprisen avhenger av døren den skal installeres i.

ELEKTRONISK DØRLÅS – Skal du bytte låsen til en elektronisk en, kan du velge å kjøpe produktet selv og få låsesmeden til å installere den for deg, eller få alt gjennom låsesmeden. Velger du å kjøpe produktet selv, betaler du kun for montering. Dette koster mellom 3000 og 3500 kroner, avhengig av lås og arbeid. Ved å kjøpe lås selv er det du som står til ansvar om den elektroniske låsen inneholder produktfeil.

Det sikreste alternativet er å kjøpe den elektriske dørlåsen med montering hos låsesmeden, fordi du da har garanti. Prisen på lås og montering er på rundt 7600 kroner.

Finner du ikke informasjon om låsen du skal installere i denne oversikten? Ta kontakt med oss, så finner vi ut av det sammen.

Les også: Kan man bytte lås uten å måtte skifte ut alle nøklene?

 

Hvor ofte bør man installere ny dørlås?

En gammel dørlås kan gi falsk trygghet og bør skiftes når du bytter bolig. Og det er en mindre omfattende jobb enn du kanskje tror. I tillegg bør man bytte låssylinder i ytterdøren hvert annet til tredje år.

Les også: Derfor bør du installere nye låser når du kjøper ny bolig

 

Slik installeres en dørlås

Hvis du ønsker å skifte låskassen må du først skru av sylinderen. Da er du ofte nødt til å borre hull i en dekkskive som skjuler skruene på låsen. Pass på at du ikke borrer i selve skruen.

Deretter tar du av dørvrideren ved å ta ut festeskruene. Låsstolpen er neste på listen, og denne er som regel festet med to skruer på siden av døren. Ved å skru ut denne kan låsen fjernes og byttes ut med en ny.

Sett på plass sylinderen og test at alt virker. Lås døren både innenifra og utenifra før du sier deg fornøyd med arbeidet og setter på dekkskiver og dørvrider igjen.

Trenger du hjelp med låsinstallasjon? Servicesentralen Lås og Nøkkel har over 40 års erfaring i bransjen. Vi befinner oss sentralt på Majorstuen. Ta kontakt for en hyggelig samtale.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.