En person som kjører fort med båt et stykke unna

Våre 6 tips til tyverisikring av båt

Båten din er et fartøy som må sikres på samme måte som bilen – spesielt i tyverisesongen. Her gir vi deg våre beste tips til tyverisikring av båt. 

Stjålne påhengsmotorer blir meldt inn daglig i tyverisesongen. Det er begrenset hvor mye du kan sikre deg mot dedikerte tyver, men det er mye du kan stoppe. Finn ut hvordan i denne veiledningen. 

1. Sikring av båt med tyverimerking og registrering

Sørg for at båten er merket og registrert. Er ikke båten merket fra fabrikken allerede, kan Securmark hjelpe deg. Merkene er umulig å fjerne, slik at den reelle eieren kan identifiseres. Merking sikrer ikke mot tyveri i seg selv, men gjør at du kan spore opp eiendelene dine og få dem tilbake. 

Registrer båten din i Småbåtregisteret. Selv om det ikke er påbudt lenger, anbefaler vi at du registrerer båten og gjør den identifiserbar.

2. Sikring av båtens verdisaker

Ta alltid med deg verdisaker hjem når du forlater båten. Løse gjenstander som GPS-utstyr og kikkerter er god butikk for tyvene. Gjenstander som er ubeleilig å ta med hjem, bør du sikre med lås og kjetting. 

3. Gå for FG-godkjente låser til båt og motor

En mindre påhengsmotor kan du alltids ta med deg hjem. Større og tyngre motorer, eller selve båten, er det verre med. Å holde seg til å fortøye med tau er tyvens drømmescenario. De færreste tenker over at de kan låse fast båt og motor til brygga. Her bør du benytte FG-godkjente låser og kjettinger. Unngå å bruke baugkroken for å låse fast båten til brygga da denne er enkel å klippe. 

Les også: Hva skiller FG-godkjente låser fra andre låser?

En person som står ved rattet til en mellomstor båt, sett bakfra

4. Velg en trygg havn

Velg havnen du legger opp båten i med omhu. En bom foran havnen gjør adkomsten vanskelig for bilister, slik at de ikke får med seg motorer og båter. Drifter du havnen selv, anbefaler vi at du sikrer bommen med kraftige hengelåser. For større og videre områder som grenser mot havnen, kan du sette ut store steiner eller andre hindringer. Det du vil oppnå er å holde uvelkomne biler ute. 

5. Sørg for ekstra vakthold

Med flere båter i havn, blir naturligvis flere båter stjålet. Derfor anbefaler vi ekstra vakthold i tyverisesongen. Vakthold øker aktivitetsnivået i området, som virker avskrekkende på tyver. Kanskje kan du engasjere andre med båt i samme havn, eller ansette vektere? Sørg for at båten ikke står ubevoktet over lengre tid i tyverisesongen. 

6. Mekanisk lås med sylinder for båten

Mekaniske båtnøkler er som mekaniske husnøkler: De kan kopieres opp på sekunder. Er nøkkelen på avveie, bør du bytte sylinderlåsen. Dette anbefaler vi spesielt hvis du mistenker at den kan ha havnet i feil hender. Du får da en helt ny lås, nye nøkler, og gjenvunnet kontroll. 

Servicesentralen Lås og Nøkkel har over 40 års erfaring i bransjen. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.