6 tips til tyverisikring av båt
6 tips til tyverisikring av båt
Det er ikke bare hus og leiligheter som bør sikres for uvedkommende. Også båten må ha tilstrekkelig sikring. Her tar vi deg gjennom tipsene enhver båteier bør kjenne til for tyverisikring av båt og motor.
I høysesong meldes det daglig inn flere henvendelser om stjålne påhengsmotorer til politi og forsikringsselskap. Dessverre er det ofte slik at profesjonelle tyver vil lykkes uansett hvor mange forholdsregler du tar, men impulstyvene kan man i stor grad stoppe – her er hvordan.
1. Sørg for at båten er merket og registrert
Er ikke båten allerede merket fra fabrikk, kan du benytte Securmark til å få det gjort. Disse merkene er ikke mulig å fjerne. På denne måten blir det mulig å identifisere eieren via et datasystem. Merking sikrer ikke mot tyveri i seg selv, men det kan hjelpe deg med å spore opp eiendelene i ettertid. Er du heldig kan du ende opp med å få dem tilbake i god behold.
Registrer deg også i småbåtregisteret om det ikke allerede er gjort. Dette var tidligere påbudt, men i dag er man ansvarlig for dette selv.
2.Ta med verdisaker hjem

Ta med deg verdisaker når du forlater båten. Løse gjenstander som
GPS-utstyr, kikkerter og annen teknologi er populære bytter for tyvene. Andre ting som er vanskeligere å få med seg hjem kan du sikre med lås og kjetting.
3.Benytt FG-godkjente låser og kjettinger
En mindre påhengsmotor kan du ta med deg hjem når den ikke er i bruk. Det er verre med store og tunge motorer eller selve båten. Alt for mange tenker ikke over at de kan låse fast motor og båt til brygga, og nøyer seg med å fortøye med tau. Dette er et drømmescenario for tyver, så vær lur og benytt deg av FG-godkjente låser og kjettinger i tillegg. Unngå å bruke baugkroken for å låse båten fast i brygga, da denne er enkel å klippe.
Les også: Hva skiller FG-godkjente låser fra andre låser?
4.Velg havn med omhu
En bom ved inngangen til havnen gjør det vanskelig å stjele med seg motorer og båter som krever en lett tilgjengelig fraktmetode, som for eksempel bil. Er du ansvarlig for drift av hanvnen kan du sikre bommen med kraftige hengelåser. Er det større åpne områder som grenser mot havnen, kan det settes ut store steiner eller andre hindringer som holder uvelkomne biler ute. Undersøk hvilke havner som har ønsket sikkerhetsnivå for deg.
5.Ekstra vakthold i tyverisesong
Politiet ser en tydelig sammenheng mellom anmeldelser av stjålne båter og motorer og sesong. Flere båter blir stjålet når det er sesong for å sette ut eller ta opp båtene. I perioder kan det virkelig lønne seg med ekstra vakthold i havnen der båten din ligger. Det er effektivt og virker avskrekkende på tyver om det stadig er aktivitet i området. Se på mulighetene for å engasjere andre med båt i samme havn, eller ansett vektere. Ved å planlegge godt kan du sørge for at båten aldri står ubevoktet over lengre tid i forbindelse med sesongstart og -slutt.
6.Bytt lås hvis nøkkelen er på avveie
Mekaniske båtnøkler er som mekaniske husnøkler: De kan kopieres opp i løpet av sekunder. Det samme gjelder for dørlåsen som fører ned til kahytten. Vi anbefaler å skifte låssylinder dersom en nøkkel er på avveie og du mistenker at den kan ha havnet i feil hender. Da får du helt ny lås og nye nøkler som du har fullstendig kontroll over.
Servicesentralen Lås og Nøkkel har over 40 års erfaring i bransjen. Vi befinner oss sentralt på Majorstuen. Ta kontakt for en hyggelig samtale.