En mørkegrønn bygning med eføy på veggene, sort dør og hvite vinduer

Lønner det seg å bestille dører fra utlandet?

Å gå til innkjøp av en ny dør kan være en dyr affære. Mange velger derfor å se til det store utland etter gode tilbud når ytterdøren skal byttes ut, nye innerdører skal installeres eller nybygg bygges. Men lønner det seg egentlig?

Prisene utenlandske leverandører tilbyr vil iblant være det billigste alternativet på markedet. Samtidig har mange brent seg på å hoppe på gode tilbud, uten å ha satt seg godt nok inn i låsen som følger med. Her er en oversikt over noen av problemstillingene.

 

Samkjører ikke med skandinaviske standarder

Utallige forsendelser fra alle verdenshjørner bringes daglig over Norges landegrenser fordi forbrukerne ønsker god pris på materialer og andre produkter. De fleste bestillinger tas imot av fornøyde mottakere, men noen produkter er tilknyttet visse fallgruver man skal se opp for. Dører er en av disse.

Alle land opererer etter ulike standarder ved konstruksjon av dører. Det vil si at den relativt rimelige døren fra Polen eller Litauen mest sannsynlig har et design som ikke samkjører med skandinaviske standarder for lås. Dette kan føre til både hodebry og irritasjon dersom man ikke har tekt seg godt om på forhånd.

Les også: Nøkkelen har knekt i låsen! Hva gjør jeg?

 

En mann som skrur opp låsen på en åpen dørUtenlandske dimensjoner og størrelser kan skape hodebry

En europeisk dør vil bestå av andre deler enn en skandinavisk dør. Skulle noe gå i stykker får man ikke nødvendigvis tak i nye deler i Norge. En ødelagt dørlås er ofte et hasteoppdrag, fordi man gjerne vil unngå at døren står ulåst for lenge. Når delene da må bestilles fra utlandet, og ventetiden ofte ligger på 2–3 uker, sitter man i knipa.

Også størrelsen på låsen vil være annerledes. Har man bestilt en dør fra utlandet, men ønsker at låsen skal ha en annen funksjon, kan dette by på problemer. Et eksempel på dette kan være at man ønsker smekklås på en dør som opprinnelig låses med nøkkel. Fordi plasseringen på hullene til låsen er annerledes enn skandinaviske standarder, må det lages nye hull og fester. Dette tar lang tid og vil dermed også være kostbart.

 

Ikke tilpasset norske postsone- og systemsylindere

Et annet problem som vi i Servicesentralen Lås og Nøkkel opplever fra tid til annen, er at utenlandske dører bestilt til sameier ikke tar hensyn til postverket. Det er ikke mulig å sette inn postsonesylindere slik at postmannen kommer seg inn. Det medfører store, tidskrevende og kostbare ombygninger av døren.

En siste problemstilling er kopiering av systemnøkler. Har man bestilt en dør fra utlandet med et nøkkelsystem med systemsylindere, kan ikke en låsesmed i Norge hjelpe. Vi har ikke emner tilgjengelige for å kunne kopiere opp slike nøkler, og er det patenterte systemer har vi heller ikke mulighet til å få tak i dette. I tilfeller der man kan skaffe emner, er det ikke sikkert at låsesmeden vil ha interesse av å starte import av disse fordi det er snakk om så små kvantum. Det resulterer i at mange velger å bytte ut hele låsesystemet i stedet.

Les også: De beste låsesystemene til sameiet

 

Sørg for å skreddersy bestillingen

Problemstillinger til tross, det er også mange som vellykket har bestilt dører fra utlandet uten problem. Det gjelder å sørge for at alle mål samsvarer med skandinaviske standarder. Det er nemlig fullt mulig å legge inn en skreddersydd bestilling til ditt formål. Mange glemmer å sette seg inn i hva slags lås man ønsker på døra, og det er da problemene ofte oppstår. Her kan låsesmeden bistå med råd og tips til hvilke funksjoner og deler døra bør bestilles med.

Samtidig er man dessverre heller ikke her sikret at alt er som det skal. Flere har opplevd å spesialbestille dører fra utlandet, men likevel mottatt en forsendelse full av feil. Her har norske leverandører en fordel, fordi de enkelt kan komme på befaring og vurdere situasjonen personlig.

Bestillinger over nett, som ofte utenlandsordre er, kan også være vanskelig å få hevet for kjøp i etterkant. Derfor er det viktig å ha alle bestillingsdetaljer og informasjon skriftlig, alt fra størrelsen på døren til låsens dimensjoner. Å sørge for en god og åpen kommunikasjon med selger er også lurt, så langt det lar seg gjøre.

Skal du kjøpe en ny dør og vurderer å bestille fra utlandet? Ta kontakt med oss i Servicesentralen for flere gode råd og tips.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.