En bygning sett nedenifra og opp, med knall blå himmel bak

De beste låsesystemene til sameiet

I et bofelleskap der mange skal benytte seg av samme ytterdør, er det helt avgjørende at låssystemet oppfyller alle sikkerhetskrav. Alle som bor i sameiet skal vite at døren alltid er forsvarlig låst og at ingen uvedkommende kan ta seg inn i bygningen.

Både systemnøkler og elektronisk dørlås er gode låsesystemer for et sameie. Usikker på hvilket låsesystem som passer best? Her får du en liten innføring.

 

Full oversikt med systemnøkler

Systemnøkler er en del av et patentert låsesystem med dirkesikre sylindere og kopisikrede nøkler. Systemnøkler kan kun files opp når riktig systemnummer og dokumentasjon legges frem, og det er kun rekvirenten som kan bestille nye eksemplarer. Rekvirenten er en person valgt ut av styret. Han eller hun skal til enhver tid skal ha full oversikt over hvor mange nøkler som er filt opp og hvem som besitter disse. Skulle rekvirenten være utilgjengelig, må tilstrekkelig med attester og bevis legges frem hos låsesmeden for at en ny nøkkel skal kunne files opp.

Et nøkkelknippe som ligger på et bord ved siden av en lommebok

Låsesmeden kan enkelt konstruere en systemnøkkel som fungerer i ulike typer dører inn til fellesarealer i sameiet, om dette er ønskelig. Det er også mulig å konstruere nøklene slik at visse eksemplarer har mer tilgang enn andre, for eksempel inn til vaktmesterboligen.

Mister man en systemnøkkel må man kontakte styret å fortelle om dette. Da er det opp til styret å vurdere om låsesystemet bør skiftes ut av sikkerhetsmessige årsaker. Etter 15 år har patenten på låsesystemet gått ut, og da anbefales det uansett å oppdatere det. Når patenten har gått ut kan i utgangspunktet hvem som helst kopiere opp nøkler uten dokumentasjon, men ingen låsesmed med respekt for seg selv ville gjort dette.

Mekaniske patenterte låsesystemer fungerer svært godt i sameier, med forbehold om at beboerne respekterer at
det kun er rekvirenten som kan bestille nye nøkler. Det finnes mange useriøse låsesmeder der ute som ikke krever fremleggelse av dokumentasjon for å file opp en ny systemnøkkel, og dette er uheldig. Ikke bare svekker dette låsesystemet som helhet, nøklene som kopieres opp er i tillegg av mye dårligere kvalitet enn originalen og kan fort knekke i låsen.

Les også: Hvor enkelt er det egentlig å dirke opp en lås?

 

Enklere hverdag med elektronisk dørlås

Stadig flere får øynene opp for fordelene knyttet til å installere adgangskontroll i sameiet. Et elektronisk låsesystem gjør at man slipper å ta stilling til spørsmål som dukker opp i sammenheng med mistede mekaniske nøkler. Mister man den digitale nøkkelen kan denne enkelt programmeres ut fra systemet, og skulle man glemme koden kan man bare kontakte styret eller noen andre i sameiet for å friske opp hukommelsen.

Nærbilde av en hånd som åpner en dør med adgangskontroll
Foto: iLOQ

Styret kan enkelt lage midlertidige koder til vaskehjelp, elektrikere eller andre håndverkere som skal arbeide i fellesarealene. På den måten slipper man å være tilstede for å låse inn og ut vedkommende, og dagene blir betraktelig enklere for alle parter.

Bytter man ut den tradisjonelle låsen med et adgangskontrollsystem er det slutt på dagene der mistede nøkler kan misbrukes av uvedkommende. Borte er også kostnadene knyttet til å kopiere opp nye nøkler, eller bytte ut hele låsesystemet om sikkerheten er svekket.

Adgangskontrollsystemer som iLOQ er et perfekt låsesystem for sameier. Den benytter en sterkt kryptert, digital nøkkel  som ikke har noen mekanisk sliping som kan kopieres. Skulle nøkkelen mistes kan man enkelt fjerne den fra systemet, og låsen vil fortsatt være like sikker. iLOQ er designet for det skandinaviske markedet. Det vil si at låsene er rustet for både kulde, varme, snø, regn og smuss.

Les også: Er borettslaget eller sameiet ditt sikret?

 

Velg et FG-godkjent låsesystem

Uansett hvordan låsesystem man velger er det svært lurt at låsen er FG-godkjent. Et FG-godkjent sikkerhetsprodukt forsikrer både forbruker og forsikringsselskapet om at produktet er tyverisikkert og av god kvalitet. FG-godkjente låser er det siste innen manipulasjons- og innbruddsbeskyttelse, og alle delene i låsesystemet må være godkjent for at låsen som helhet skal bli forsikringsgodkjent.

Servicesentralen Lås og Nøkkel hjelper deg gjerne med å finne det låsesystemet som passer best for ditt sameie. Ta kontakt i dag.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.