Nærbilde av en hånd som vrir en nøkkel om i en lås

Nøkkelen har knekt i låsen! Hva gjør jeg?

Å knekke nøkkelen i låsen er en kjedelig affære, kanskje enda kjedeligere enn å miste nøkkelen. Er du riktig uheldig kan det nemlig ende med at hele låsen må byttes ut.

Likevel er ikke alt håp ute – låsesmeden har utstyr som kan forhindre en utgift du ikke hadde regnet med.

 

Ta kontakt med låsesmeden

Mange kan føle på et snev av panikk når det går opp for dem at deler av nøkkelen sitter igjen i låsen. Hva gjør jeg nå? Ta det med ro – kontakt oss på 22 60 60 60, så kommer vi og hjelper deg ut av knipa.

Vi anbefaler å ta kontakt med oss fremfor å forsøke å få nøkkelen ut på egenhånd, da det i mange tilfeller kan gjøre vondt verre. Da kan vi samtidig hjelpe deg å komme inn i boligen igjen, dersom du ikke har en ekstranøkkel lett tilgjengelig.

Les også: Hvor enkelt er det egentlig å dirke opp en lås?

 

Slik går låsesmeden frem når nøkkelen er knekt i låsen

Det første vi gjør er å undersøke om nøkkelen har kilt seg fast, eller om det er mulig å få den ut. Dersom nøkkelen ikke sitter fast prøver vi oss frem med ulike redskap for å lirke nøkkelen ut av nøkkelhullet. Står en liten del av nøkkelen ut av låsen blir pinsett eller tang benyttet. Tiden dette tar varier ut fra typen lås og nøkkel det er snakk om, men vi garanterer deg at du vil komme inn i boligen før du må søke tilflukt et annet sted.

Hvis nøkkelen har kilt seg fullstendig fast er det ikke annet å gjøre enn å bore låsen i stykker. Dette gjelder både sikkerhetslåser og standard sylinderlåser. Et lås som er boret opp kan ikke repareres, men må byttes ut.

Les også: Har du noen gang byttet låsen på ytterdøren?

 

Hva koster en ny lås og nye nøkler?

Nøkkelemner som henger på kroker

Prisen for bytte av lås avhenger av låsen du vil ha installert. Prisen for en vanlig sylinderlås ligger på kr 1000,– og oppover. Sikkerhetslåser er noe dyrere og koster fra kr 2500,-. Prisen for arbeidet kommer i tillegg til dette, og ligger på kr 2100,– på dagtid. Utenom normal arbeidstid ligger prisen for arbeidet på rundt kr 3000,-.

Må du ha ny lås er du også nødt til å kjøpe nye nøkler. Prisen for mekanisk nøkkel til standard sylinderlås koster kr 100,– og sikkerhetsnøkler koster kr 200,-.

Dersom du vil slippe å forholde deg til nøkler vil en elektronisk dørlås være en god løsning. Pris for produkt og montering koster rundt kr 7600,-, med forbehold om at monteringen foregår i normal arbeidstid.

Les også: Hvor lang tid tar det å kopiere en nøkkel?

 

Hvorfor knekker nøkkelen i låsen?

Det kan være mange grunner til at en nøkkel knekker i låsen, og ofte er det en blanding av flere variabler som er årsaken.

  • Nøkkelen er av dårlig kvalitet. Useriøse låsesmeder av typen som piratkopierer systemnøkler bruker ofte billigere materialer som fort blir slitt. Tar man litt for hardt i når man skal låse døren kan man dermed fort oppleve å vri nøkkelen eller knekke den helt av.
  • Nøkkelen er gammel. Etter flere år med belastning vil en nøkkel bli mer og mer slitt, og utmattingsbrudd kan oppstå. Dette er en skadetilstand som oppstår i konstruksjonen. Har det oppstått et slikt brudd skal det ikke mye makt til før nøkkelen knekker.
  • Låsen er treg. En lås som er hard og vanskelig vil være en stor belastning for nøkkelen. Å måtte ta i hver gang man skal låse opp eller igjen døren kan føre til at nøkkelen får et mikroskopisk brudd, som etter en stund blir så stort at nøkkelen til slutt gir opp.
  • Låsen er gammel. Mangel på vedlikehold kan gjøre en gammel lås vrien å åpne. På samme måte som en treg lås, vil nøkkelen til slutt bli så slitt etter bruk at den brister.

Les også: Kan man bytte lås uten å måtte skifte ut alle nøklene?

 

Slik unngår du at nøkkelen knekker i låsen

Sørg for å dra til en ordentlig låsesmed når du skal kopiere opp nye nøkler. På den måten er du sikret nøkler som tåler en støyt. Regelmessig vedlikehold av låsen er også viktig. Alle materialer vil bli slitt etter mye bruk, og det er bedre å være føre var enn å vente til problemer oppstår. Ta kontakt med oss i Servicesentralen Lås og Nøkkel for en gjennomgang av dørlåsen din.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.