Svart/hvitt bilde av en mekanisk lås

Hvor enkelt er det egentlig å dirke opp en lås?

Når man skal reise på ferie eller være borte fra hjemmet lenge vil flere spørsmål kunne dukke opp: Hvor sikker er egentlig låsen min? Er den enkel å dirke opp?

Har du en ny lås som låsesmeden kan gå god for, har man som regel ikke noe å frykte. Det er når låsen begynner å bli gammel, eller når kvaliteten har vært dårlig fra start, at problemer kan oppstå.

 

Dårlig kvalitet gjør dirkingen enklere

En dørlås er heldigvis ikke så enkel å dirke opp som man får inntrykk av på film. Likevel er det ikke en umulig oppgave om låsen er en billig variant, eller begynner å kjenne på tidens tann. Det finnes mange dører der ute som er utstyrt med låseenheter som er for dårlige til å stå imot innbrudd, med svakheter i både låskasse, sylinder og sluttstykke, ifølge FG Skadeteknikk.

En lås som dirkes opp

Det er ikke et ukjent fenomen at videoer av hvordan å dirke opp en lås legges ut på internett. Dette kan både være positivt og negativt. Positivt fordi låsprodusenter dermed kan sette i gang tiltak for å gjøre låsene deres sikrere. Negativt fordi innbruddsmetoden kan læres av alle, og dermed gir innbruddstyver en stor fordel.

Les også: Er jeg nødt til å bytte hele verandadøren?

 

Hvordan vet man om låsen er bra nok?

For å undersøke om låsen er bra nok er det første du burde sjekke at døren og låseenheten er FG-godkjent. FG står for forsikringsgodkjent, og er en del av Finans Norge Forsikringsdrift. En låseenhet som er FG-godkjent tilfredsstiller alle krav som kreves for at den skal motstå oppbrytning. Både låsekasse, sluttstykke, sylinder og beslag må være FG-godkjent for at det skal gjelde.

En forsikringsgodkjent lås er et kvalitetsstempel og sier noe om styrken på låsen. I bedrifter og foretak stilles det krav til at låsene er FG-godkjent, men slik er det ikke for privatboliger. Likevel vil det å gå til anskaffelse av en slik lås gi deg den trygghet du trenger når du ikke er hjemme. Det anbefales å ha to låser på ytterdøren der den ene er forsikringsgodkjent.

Les også: Sikre deg mot ID-tyveri med låst postkasse

 

Montering av lås på egenhånd

Uansett om du har gått til innkjøp av en FG-godkjent lås eller ikke, er riktig installasjon helt avgjørende for at låsen skal fungere slik den skal. Den må monteres etter fabrikantens anvisning for å tilfredsstille alle krav. Skal du installere låsen på egenhånd må du derfor være sikker på at du gjør det riktig, og at alle regler og forskrifter følges.

Husk at også vinduer bør ha forsikringsgodkjente låser. Mang et innbrudd har startet med et brutt opp vindu som ikke har vært forsvarlig låst.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

Bytt låsen når du kjøper ny bolig

Når man har gått til innkjøp av ny bolig er det lurt å skifte lås. Man vet aldri hvor mange nøkler de tidligere eierne har hatt i omløp. Kanskje de har mistet flere nøkler som aldri har dukket opp igjen, eller glemt å få igjen en nøkkel som har blitt lånt bort? Denne usikkerheten gjør dørlåsen flere hakk dårligere – man kan aldri være helt sikker på at de tidligere eierne har hatt kontroll på alle nøklene sine opp gjennom årene.

Enda verre er det om heller ikke de forrige eierne byttet låsen da de kjøpte boligen. Dermed kan man aldri være helt sikker på hvor mange nøkler som faktisk er i omløp. En skummel tanke om man tenker over det, men lett tatt hånd om med noe så enkelt som et låsskifte.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.