Nærbilde av fasaden til tre bygårder

Er borettslaget eller sameiet ditt sikret?

Er det noe man ønsker er det å føle seg trygg i eget hjem. Bor man i et borettslag eller sameie er det opp til en selv å sikre sin egen boenhet, men fellesarealene er styrets ansvar. Det er ikke alltid like enkelt å holde seg oppdatert på det siste nye innen sikkerhet, og det er det heller ingen som forventer.

Det viktigste er at alle områder av eiendommen er sikret, slik at beboerne kan føle seg i gode hender. Her går vi gjennom aktuelle sjekkpunkter det er lurt å ha oversikt over, for maksimal sikkerhet og tilgjengelighet i borettslag og sameier.

 

Sikringsjern på dører som slår innover

Dører som slår innover kan være sårbare mot oppbrytning og dirking, uansett hvor sikker den monterte låsen er. I sprekken mellom dør og dørkarm vil det være mulig å plassere et brekkjern og tvinge døren opp, eller manipulere låsen utenifra med en skrutrekker.

Inngangs- og kjellerdører med en glippe mellom dør og karm på over 7 mm bør derfor få et sikringsjern installert. Det er med på å gjøre døren langt sikrere og eventuelle innbruddsforsøk betraktelig vanskeligere.

Les også: Hvor enkelt er det egentlig å dirke opp en lås?

 

Beskyttelse av utsatte vinduer med gitter

Vindusgitter på et kjellervindu i en bygning

Vinduer som ligger på bakkenivå, særlig de som fører inn i en kjeller, er svært utsatt for innbrudd. For at ingen skal kunne knuse vinduet og ta seg inn i bygningen gjennom slike vinduer, er det derfor lurt å installere gitter. Vindusgitter finnes i ulike varianter basert på behov. Dersom vinduet er en rømningsvei må man velge et gitter som kan åpnes. Dersom dette ikke er en begrensning kan man installere et gitter som er fastmontert.

Gitter på vinduene er kanskje ikke veldig vakkert, men det gir god beskyttelse til et utsatt område, samt har en avskrekkende effekt på eventuelle innbruddstyver.

Les også: Slik beskytter du huset ditt mot innbrudd når du er på ferie

 

Mekanisk låssystem med patenterte nøkler

Sannsynligheten er stor for at dere allerede har et mekanisk låssystem med systemnøkler installert. Denne typen nøkler en sikrere enn vanlige mekaniske nøkler fordi den har et patent knyttet til seg. I tillegg er nøkkelen som regel kraftigere enn en standard husnøkkel. Dette gjør at den tåler mer og svært sjeldent knekker i låsen.

Fordi systemnøkler er patenterte kan de kun kopieres opp av en rekvirent. Det vil si at man ikke kan kopiere opp en systemnøkkel selv om man skulle være uheldig å miste den. Legitimasjon, attester og dokumentasjon må i så fall fremlegges, for å bevise at man har fått tillatelse av rekvirenten til å kopiere opp nøkkelen.

Beklageligvis finnes det flere useriøse låsesmeder som kopierer opp systemnøkler uten å kreve dokumentasjon. Ingen seriøs låsesmed med respekt for seg selv og faget ville funnet på å gjøre dette, selv ikke etter at patentet er gått ut. Systemnøklene man får kopiert opp hos useriøse aktører er langt ifra like kraftige som «ekte» systemnøkler, noe som øker risikoen for at de knekker i låsen betraktelig.

Dersom mange systemnøkler har kommet på avveie vil det være opp til styret i borettslaget eller sameiet å avgjøre om låsen må byttes ut.

Les også: Fordelene ved å benytte seg av patenterte systemnøkler

 

En hånd som taster inn koden på en Yale DoormanElektronisk adgangskontroll

For å slippe styret med nøkler som blir borte, velger flere borettslag og sameier å installere elektronisk adgangskontroll. Dette er en svært sikker løsning som fjerner kostnadene rundt kopiering av nøkler og bytting av låser om mange systemnøkler har kommet på avveie.

Med adgangskontroll kan man bruke både kontrollkort og kode. Om adgangskontrollkortet skulle bli borte kan det sperres i løpet av sekunder, og kostnaden for å produsere et nytt er svært lav. Skulle man glemme koden er det alltid noen andre i bygningen som kan hjelpe, og ønskes koden endret er dette en svært enkel og rask prosess.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

Beslag til brann- og rømningsveier

Når en nødsituasjon oppstår må det være så enkelt for beboerne som mulig å komme seg raskt ut. Det vil si at oppgang og trapper må være fri for rot, og at dørene i rømningsveiene er enkle å åpne. Nødutgangbeslag er en form for beslag som muliggjør enkel rømning ut av bygget, samtidig som det hindrer uvedkommende å komme seg inn. Slikt beslag finner man derfor nesten utelukkende på ytterdører. Rømningsører innad i bygningen må enkelt kunne åpnes fra begge sider.

Les også: Derfor er det lurt med regelmessig service på dør og adgangssystemer

 

Automatiske døråpnere og -lukkere

En dørlukker gjør at døren alltid er forsvarlig lukket, slik at uvedkommende ikke får muligheten til å vandre inn der en dør står på gløtt. Ønsker man at døren i samme slengen også skal åpnes automatisk, er dørautomatikk det som bør installeres. Dørautomatikken sørger for flyt i persontrafikken, minsker ulykker med døren og er dessuten til stor hjelp for bevegelseshemmede. Særlig i store og tunge dører en denne typen mekanikk svært praktisk.

Les også: Hold bygningen varm i de kalde månedene med dørlukker

 

En sort postkassestativ med seks sorte postkasserOppdatert postkasseanlegg

Nye postkassestativ og -anlegg har svært gode løsninger, både når det kommer til størrelse og sikkerhet. Postkasser med lås hindrer uvedkommende å få tilgang til private og viktige dokumenter, og hindrer ID-tyveri betraktelig. Antallet ID-tyverier øker hvert år, og viser med det hvor viktig det er å beskytte personlige papirer.

Les også: Sikre deg mot ID-tyveri med låst postkasse

 

Ta kontakt for behovsanalyse

Ved usikkerhet om borettslaget eller sameiet er tilstrekkelig sikret kan vi i Servicesentralen Lås og Nøkkel gjennomføre en behovsanalyse på eiendommen. Finner vi feil eller mangler vil man få beskjed om dette, i tillegg til anbefalinger for hvordan å øke sikkerheten.

 

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.