En gammel, låst kiste

Har du en gammel kiste du skulle ha åpnet? Låsesmeden kan hjelpe.

Har du funnet en gammel kiste på loftet du ikke får opp, arvet et låst smykkeskrin etter bestemor eller mistet nøkkelen til et skap du nå trenger tilgang til? Låste oppbevaringsenheter hvis innhold er et mysterium, kan trigge nysgjerrigheten til selv den største skeptiker.

Heldigvis trenger du ikke finne frem hammer eller brekkjern, men kun besøke låsesmeden for assistanse.

 

Tem nysgjerrigheten med en tur til låsesmeden

Det er noe med låste kister, skrin, skap og kommoder som finner frem detektiven i oss. Kanskje det gjemmer seg en uvurderlig skatt eller spennende historier bak det låste ytret? Man hører om historier der folk har funnet gamle kontrakter som fortsatt er like reelle, og plutselig er eier av en tomt. Andre finner verdifulle smykker eller gamle minner og familiehistorie man ikke kan sette prislapp på.

Dessverre er det ofte slik at nøkkelen som åpner kisten eller skrinet er sporløst forsvunnet, og du sitter igjen med en haug av spørsmål på hva beholderen skjuler. Det er da du tar opp telefonen og ringer låsesmeden.

Les også: Hva gjør du hvis du mister alle nøklene til boligen din?

 

Et gammel utsmykket smykkeskapGamle skrin og kister krever varsom håndtering

Gamle skrin, skap og kister må håndteres varsomt. Materialene krever en forsiktig hånd for ikke å bli ødelagt. Å finne frem skrutrekkeren, hammeren og brekkjernet er derfor lite lurt. Kister fra flere hundre år tilbake, gjerne med vakker rosemaling og inskripsjoner, er ofte verdifulle. Besitter du en av disse er det derfor avgjørende at du ikke tukler med lås og hengsler dersom du ønsker at verdien skal opprettholdes.

Skulle det vise seg at kisten ikke inneholder annet enn verdiløse papirer er det svært synd å ødelegge den gamle kisten eller det vakre smykkeskrinet i prosessen. Det er nettopp av denne grunn at en tur til låsesmeden vil være den beste løsningen.

Les også: Hvor enkelt er det egentlig å dirke opp en lås?

 

Hvordan åpner låsesmeden kisten, og hva koster det?

La oss ta utgangspunkt i at det er en gammel kiste du vil ha åpnet. Disse er svært individuelle hva gjelder lås. Smedene som installerte disse låsene en gang i tiden hadde alle ulike idéer for hvordan de skulle lage låsene sine. En smed i Valdres kunne lage én type lås, mens en i Østfold konstruerte en helt annen type. Ingen låser er like, og besitter alle ulike lure måter for å forhindre at noen klarer å låse dem opp uten nøkkel.

Det første vi gjør når vi skal åpne kisten er å lyse inn i nøkkelhullet for å få et bilde av hvordan låsen ser ut innvendig. Etter befaringen bruker vi et trådemne, ofte pianotråd, som vi bøyer til i forskjellige former som vi tror kan greie å manipulere låsen. Når den rette formen er funnet dirker vi låsen forsiktig opp.

Prisen for å åpne en kiste varierer veldig avhengig av hvor lang tid det tar, men du må belage deg på en pris fra kr 2000,-. Åpning av småskrin er gjerne en enklere jobb som tar kortere tid, og prisen vil derfor også være billigere. Pris på åpning av skrin varier fra kr 600,- til kr 1000,- avhengig av tiden arbeidet tar.

Les også: Kan hvem som helst kopiere nøkkelen min?

 

Nye nøkler til en gammel kiste

Når låsen er åpnet får kundene spørsmål om de ønsker tilhørende nøkler, og vi anslår en pris på stedet. Pris på nøkler til små skrin ligger mellom kr 300-500,-. Prisen på nøkler til store kister er en god del høyere og ligger mellom kr 3000-6000,- avhengig av arbeid. Ved konstruksjon av slike nøkler kan vi nemlig ikke bruke maskiner – vi må file dem for hånd på gamlemåten ut fra et rånøkkelemne.

Servicesentralen Lås og Nøkkel utfører ikke smijernsarbeid, men ønsker du flotte nøkler i smijern setter vi arbeidet bort til en kunstsmie.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.