Nærbilde av en nøkkel som ligger i en håndflate

Kan hvem som helst kopiere nøkkelen min?

Har du mistet nøkkelen din og er redd for at den har havnet i uærlige hender? Kanskje du har gitt den til en tidligere kjæreste og aldri fått den igjen?

Det er aldri noe morsomt å miste kontroll over hvor nøklene dine befinner seg, og hvorvidt personen som har den i besittelse planlegger å misbruke den. Da dukker ofte dette spørsmålet opp: Kan hvem som helst kopiere nøkkelen min?

 

Nøkler uten patent kan kopieres av alle

Dessverre er det slik at vanlige mekaniske nøkler ikke har noen form for patent. Det vil si at du enkelt kan dra innom nærmeste låsesmed og få nøkkelen kopiert uten spørsmål. Er det ingen andre i kø, kan du få en ny nøkkel utlevert over disk i løpet av minutter.

Det er kun når den aktuelle nøkkelen er en systemnøkkel, at personen blir bedt om å fremlegge bevis ved spørsmål om kopiering. Blir ikke tilstrekkelig med dokumentasjon presentert, blir personen sendt tomhendt ut igjen.

Les også: Sikre deg mot ID-tyveri med låst postkasse

 

Falske låsesmeder følger ikke reglene

Systemnøkler er en del av et sikkert låssystem som brukes i borettslag, sameier og bedrifter. Om du mister en systemnøkkel må du si ifra til styret eller ledelsen, slik at rekvirenten kan dra til låsesmeden og kopiere opp en ny nøkkel. Ingen andre enn rekvirenten kan be låsesmeden kopiere en systemnøkkel. I tilfeller der rekvirenten ikke er tilgjengelig må rikelig med dokumentasjon legges frem som sier at personen har fått tillatelse av rekvirenten til å kopiere opp nøkkelen.

En låsesmed med respekt for seg selv og faget ville aldri kopiert en systemnøkkel ved manglende dokumentasjon, selv ikke når patenten har gått ut. Beklageligvis finnes det mange falske låsesmeder der ute som gjør ærlige og redelige aktører til skamme.

Du skal ikke se bort ifra at også systemnøkkelen din kan ha blitt kopiert opp, om den personen som har nøkkelen din har tatt seg bryet å lete frem noen som faktisk vil ta på seg oppgaven. I slike situasjoner vil det være ledelsen ellers styrets avgjørelse om låssystemet er sikkerhetsmessig svekket og derfor bør byttes ut.

Les også: Hvordan vet jeg at låsesmeden ikke er falsk?

 

Hva skal jeg gjøre?

Ulike dørlåser med nøkkel i som ikke er montert

Om du er i en situasjon der frykten for at uvedkommende låser seg inn i boligen din går utover nattesøvnen, vil det rette være å bytte lås. Det er ikke noe hyggelig å føle seg utrygg i eget hjem, særlig ikke når det er dørlåsen som er den avgjørende faktoren. Låsen er til for å sikre boligen, og gjør den ikke det, oppfyller den ikke lenger de obligatoriske kravene.

En løsning for å slippe å ta stilling til nøkler i det hele tatt, er å installere adgangskontroll. Her bruker du en kode for å låse opp døren, og skulle koden bli glemt kan du enkelt lage en midlertidig kode med en tilhørende app.

Vi i Servicesentralen Lås og Nøkkel hjelper deg gjerne med å sikre boligen din, slik at du kan sove godt om nettene. Ta kontakt med oss i dag så finner vi en løsning sammen.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

Forskjell på å miste nøkkelen og få den stjålet

Har du mistet nøkkelen din er det liten sannsynlighet for at noen med lumske planer finner ut hvor du bor og låser seg inn, med mindre du har adressen din festet til nøkkelskaftet. I de aller fleste tilfeller vil en mistet nøkkel forbli nettopp det – altså mistet og ikke funnet igjen.

Det er verre om nøkkelen din blir stjålet. Du kan aldri vite om nøkkelen ble dratt med ved en tilfeldighet og at det egentlig var lommeboken de var etter, eller om de planlegger å bruke nøkkelen på et senere tidspunkt. Det samme gjelder nøkler du har gitt bort og aldri fått igjen. Har du følelsen av at personen som har nøkkelen din kan finne på å låse seg inn i boligen din, er en ny lås uten tvil det riktige valget å ta.

Les også: Slik beskytter du huset ditt mot innbrudd når du er på ferie

 

Bytt låsen ved boligbytte

Det er nok ikke alle som tenker på å bytte låsen i en bolig man nettopp har kjøpt. Alt er nytt og spennende, og at dørlåsen ikke er like sikker som den gang den ble installert, ligger ikke høyt på listen over ting å tenke på.

Selv om du har fått utlevert alle nøklene de forrige eierne hadde til disposisjon, kan du aldri være sikker på at det ikke finnes flere. Kanskje de har mistet en hel haug med nøkler i den tiden de bodde der? Eller har de muligens glemt å samle inn en nøkkel fra noen de en gang lånte den bort til?

Det sier seg selv at en dørlås mister noe av trygghetsfølelsen når man ikke kan redegjøre for hvor mange nøkler som er i omløp. Det er derfor alltid lurt å være på den sikre siden og installere en ny lås ved boligkjøp.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.