En nøkkel med en nøkkelring formet som et hus

Hva gjør du hvis du mister alle nøklene til boligen din?

Det å miste en nøkkel er kjedelig, men vanligvis ikke verdens undergang. De fleste av oss har en ekstra nøkkel liggende i tilfelle noen trenger å komme seg inn i boligen din når du ikke er der, eller om du skulle være så uheldig å miste den nøkkelen du vanligvis bruker. Da er det bare å ta med seg ekstranøkkelen til låsesmeden og kopiere opp en ny uten ekstra arbeid.

Hva skjer så om du har klart å miste alle nøklene samtidig? Eller utsatt å kopiere en ny nøkkel etter at den første ble borte, har mistet kopien, og nå sitter der uten mulighet til å komme deg inn i egen bolig? Da er det dessverre ikke like enkelt.

 

Et godt tips – ha en ekstranøkkel liggende

Vi skulle gjerne sagt «frykt ei! Vi kan slipe nye nøkler uten mal så lett som bare det!», men slik er det dessverre ikke. Med mindre nøkkelen er en systemnøkkel, må man gå den tungvinne veien. Vanlige nøkler har nemlig ikke en nøkkelkode man kan arbeide ut ifra – her må man starte helt fra bunnen av.

Det er nemlig ikke uten grunn at man har en ekstranøkkel liggende. Da er det bare å dra til nærmeste godkjente låsesmed og kopiere opp en ny nøkkel på noen få minutter. Vi anbefaler derfor å passe godt på ekstranøkkelen din. Gi den til noen du stoler på for sikker oppbevaring eller legg den et sted du aldri glemmer. Og ikke minst – kopier opp en ny nøkkel med en gang nøkkellageret ditt mister et eksemplar.

Om nøkkelen du har mistet er en systemnøkkel kan kun rekvirenten kopiere opp ny ved å fremlegge riktig dokumentasjon. Systemnøkler blir ofte benyttet i sameier eller borettslag, og da vil som regel vaktmesteren eller styret kunne hjelpe om nøkkelen blir borte.

Les også: Fordelene ved å benytte seg av patenterte systemnøkler

 

Skru ut låssylinderen eller bytte låsen?

Ulike dørlåser med nøkkel i som ikke er montert

Det finnes to ulike løsninger man kan benytte seg av når alle nøklene har forsvunnet. Den valgte fremgangsmåten kommer an på noe så grunnleggende som: er døren åpen eller låst? En låst dør må åpenbart åpnes på en eller annen måte. Er låsen av svært god kvalitet vil dette mest sannsynlig resultere i at den ødelegges. Da må en ny lås kjøpes og installeres.

Om døren er åpen derimot, og derfor ikke trenger å brytes opp, må man ikke nødvendigvis bytte låsen. Da kan man skru ut sylinderen og A) omprogrammere den til en ny nøkkel, eller B) slipe nye nøkler tilpasset sylinderen. Dette innebærer imidlertid at sylinderen må dirkes opp og plukkes fra hverandre, noe som kan være både tidkrevende og kostbart.

Å dirke opp sylinderen vil derfor ikke være særlig kostnadsbesparende, selv om det kanskje virker slik. Da er det like greit å kjøpe en ny lås og få denne installert.

Servicesentralen Lås og Nøkkel rykker ut hele døgnet og assisterer de som har låst seg ute av boligen sin. Arbeidet med å få opp døren tar som regel en halvtime til én time avhengig av typen lås.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

Like nøkler til ulike låser

Om antallet mistede, bortglemte eller stjålne nøkler har nådd et flaut antall, er dette også en god indikator på at det er på tide å bytte låsen. Jo flere nøkler i omløp du ikke har kontroll over, jo mer usikker blir låsen. Særlig i situasjoner som involverer boligbytte er det lurt å installere en ny dørlås. Du vet aldri hvor mange nøkler de forrige eierne har gitt bort eller mistet i løpet av årene de bodde i boligen.

Når du først må bytte låsen er dette en perfekt anledning til å samkjøre ulike låser for enkelthetens skyld. Du kan nemlig få installert en sylinder som bruker samme nøkkel som for eksempel hengelåsen på boden, dørlåsen på hytta eller låsen på postkassen. Om du ønsker å gjøre nøkkelknippet noen hakk lettere er bare å smi mens jernet er varmt, bokstavelig talt. Å ha færre nøkler å passe på gjør det kanskje vanskeligere å havne i den situasjonen du sitter i nå?

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.