En bilnøkkel som står i tenningen

Må man dra til bilforhandleren for å kopiere bilnøkkelen?

Mange forbinder å miste bilnøkler med store summer som brenner hull i lommeboken. Dette vil dessverre være tilfellet for noen – enkelte bilmodeller krever betydeligere mer arbeid enn andre, og da gjerne hos bilforhandleren.

Vi skal derfor på ingen måte si at vi er redningen for alle fortvilte sjeler. Likevel finnes det også de som nå kan puste lettet ut og vandre over til låsesmeden for hjelp, uten å blakke seg helt. Det kan nemlig være både tid og penger å spare på å reise til en kvalifisert låsesmed.

 

Sliping, koding og programmering

Mange tenker at låsesmeder kun kan file husnøkler for deg. Dette er lagt ifra tilfellet. Da startsperreteknologi og fjernkontrollfunksjon revolusjonerte bilnøkkelmarkedet utviklet også låsesmeden seg. Startsperren, også kalt transponder, er en chip som ligger i nøkkelhodet. Denne må sende ut korrekt adgangskode for at du skal få start på bilen. De fleste låsesmeder har i dag utstyret som trengs for å slipe nøkkel, kode transponder og programmere fjernkontrollen slik at den er tilpasset din bil.

Selv problemer som kun omhandler fjernkontrollen kan låsesmeden hjelpe deg med. Deler kan skiftes ut og batteri byttes. Nøkkelbatteriet varer som regel i tre-fire år, og når det skal byttes er det lurt å la en profesjonell ta seg av det. Det hender nemlig at nøklene må omprogrammeres når det byttes batteri.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

Bil- og årsmodell avgjør

En bilnøkkel på et skinnsete

Dessverre finnes det også noen biltyper låsesmeden ikke får gjort noe med. Visse modeller fra bilmerker som Mercedes, BMW og Volvo har ofte spesielle krypteringer, rulleringer og kodesystemer i bilens nøkkel og kjørecomputer. Disse kodene er ikke frigitt fra fabrikken, og gjør at leverandøren er den eneste som kan lage nye eksemplarer. Grunnen til at kodene er krypterte er for å gjøre nøklene så kompliserte å lage at kriminelle ikke greier å knekke kodesystemet.

Om du kun skal kopiere den mekaniske delen av nøkkelen, såfremt bilnøkkelen din har det, er det selvfølgelig ikke noe problem. Husk at den ikke vil kunne starte bilen om ikke den tilhørende chipen er riktig programmert – den delen må leverandøren ta seg av.

Les også: Hvordan vet jeg at låsesmeden ikke er falsk?

 

Unngå lang ventetid

Det er fort å tenke at det kun er bilforhandlere som kan lage nye bilnøkler fordi det var de som solgte deg bilen. Det mange dessverre ikke er klar over er at kopiering av bilnøkkel hos bilforhandleren ofte kan være flere tusenlapper dyrere enn hos låsesmed. I tillegg er det ofte lang ventetid. Forhandleren må bestille en ny nøkkel fra fabrikken, og det kan ta inntil en uke før nøklene blir levert.

Låsesmeden kan i mange tilfeller ordne ny nøkkel på stedet imens du venter, til en mye lavere pris. Dette er fordi låsesmeden tar seg av alt arbeid fra A til Å ved kopiering av ny nøkkel i eget verksted. Ta kontakt med oss i Servicesentralen Lås og Nøkkel i dag for en hyggelig samtale.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.