Nærbilde av et nøkkelknippe

Hvordan vet jeg at låsesmeden ikke er falsk?

Det er fort gjort å bli fristet av lave priser og tilbud av en annen verden når låsen skulle vært byttet i går. Samtidig skjønner de fleste at noe ikke er helt som det skal om lovnadene fra en låsesmed er for gode til å være sanne.

Hva skjer så om låsesmeden utgir seg for å være en profesjonell aktør til den grad at hvem som helt kan bli lurt? Med andre ord – hvordan vet man at låsesmeden man engasjerer ikke er falsk? Her får du en liten innføring i hvordan å finne de seriøse aktørene i mylderet av falske låsesmeder, slik at du kan være sikker på å få jobben vel utført.

 

Sikkerhet krever sikker låshåndtering

Enn hvor fristende det er å takke ja til et tilbud som lover gull og grønne skoger, er det lurt å tenke seg godt om før man hiver seg på. En lås, uansett om den sitter på inngangsdøren, bilen eller verandaen, må håndteres med ekspertise for at det sikkerhetsmessige nivået skal holde standarden.

Mange har opplevd å bli lurt av mennesker som utgir seg for å være erfarne låsesmeder, men som i virkeligheten ikke har noen form for kompetanse innenfor låsfaget. Når noen skal håndtere låsen din er det derfor avgjørende å undersøke litt på forhånd. En god lås er tross alt det som forsikrer deg om at uvedkommende ikke kommer seg inn på områder de ikke er ønsket.

Les også: Slik beskytter du huset ditt mot innbrudd når du er på ferie

 

Medlem av foreningen Norske Låsesmeder

Norske Låsesmeder medlemslogo

En god indikator på at låsesmeden er en seriøs aktør er at den er medlem av foreningen Norske Låsesmeder. Medlemmene av foreningen stilles strenge krav til alt fra forretningsskikk til at regler og forskrifter følges. På grunn av dette har FG Skadeteknikk valgt gjøre alle NL medlemsbedrifter FG godkjent. Dette er et tungtveiende kvalitetsstempel som garanterer kunder høyt kunnskapsnivå og god service. I tillegg får kundene som benytter seg av en NL-medlemsbedrift garanti på arbeid man har reklamert på, dersom den aktuelle låsesmeden ikke reagerer.

For å finne ut om låsesmeden du har sett deg ut er et godkjent medlem av NL finner du en full oversikt over alle
medlemsbedriftene på deres nettside, og du kan også søke deg frem til din nærmeste godkjente låsesmed.

Les også: Fordelene ved å benytte seg av patenterte systemnøkler

 

Mestermerket logoMesterbrev

Mesterbrevordningen trådte i kraft i 1987 og har siden den gang lovbeskyttet mestertittelen slik at det kun er de med gyldig mesterbrev kan bruke tittelen. For at en bedrift skal kunne bruke mestermerket til sin fordel må de derfor ha en aktiv mester ansatt.

I mesterregisteret kan du enkelt søke etter enkeltpersoner, bedrifter eller faggrupper med mesterbrev. Da kan du være sikker på at låsesmeden du velger er av ypperste klasse når det kommer til kunnskap, faglig standard og sikring.

Les også: Hvor enkelt er det egentlig å dirke opp en lås?

 

FG-godkjent sikringsprodukt 

I 1977 ble Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd opprettet av forsikringsselskapene i Norge. Bakgrunnen var ønsket om å skape en plattform med forsikringsgodkjente produkter som sikrer tilfredsstillende kvalitet på arbeidet. I 2017 byttet de navn til FG Skadeteknikk, hvor initialene står for forsikringsgodkjent.

FG Skadeteknikk logo

I dag er FG et kvalitetsstempel for både foretak og produkter. Om en lås er FG-godkjent kan du være sikker på at
den besitter de kvalitetene som kreves av en lås med optimal sikkerhet.

Når du benytter deg av et FG-godkjent foretak eller produkt kan du få rabatt på forsikringspremien eller redusert egenandel ved eventuell skade. Det hender også at forsikringsselskapet krever at FGs regler følges for at
forsikringen i det hele tatt skal være gyldig. Det er derfor svært lurt å forsikre seg om at låsesmeden du velger
er FG-godkjent, eller installerer FG-godkjente låser.

Les også: Sikre deg mot ID-tyveri med låst postkasse

 

Faktatinnhenting er viktig

Om låsesmeden du har sett deg ut har en fysisk butikk, kan det være greit å ta en tur innom og slå av en prat om du er usikker på om de er legitime. En prat med de som eventuelt skal gjøre jobben for deg kan bringe lys over situasjonen. Virker låsesmeden kunnskapsrik? Kan de fortelle deg hvordan de går frem for å fikse problemet? Hvordan vil betalingen foregå? Om de svarer at de helst vil ha betalingen kontant er dette er god indikator på at noe ikke stemmer.

Vær nøye med faktainnhentingen om låsesmeden du engasjerer neste gang du skal installere, bytte eller reparere en lås, så er du sikret at arbeidet blir utført forsikringsmessig og riktig.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.