Nærbilde av en bilnøkkel i en hånd

Hva vil det koste å lage og programmere en ny bilnøkkel?

Å miste en nøkkel er aldri noe hyggelig, spesielt ikke om det er bilnøkkelen som forsvinner sporløst. Det bidrar til forsinkelser, frustrasjon og generelt en rimelig dårlig dag. 

Det å vite at man mest sannsynlig må punge ut med en god del penger for å få en ny bilnøkkel er heller ikke særlig oppmuntrende. Heldigvis er ikke dette alltid tilfellet. Låsesmeden kan nemlig både kopiere og programmere bilnøkler – såfremt bilen du kjører ikke har krypterte kodesystemer.

 

Nøkkel som må programmeres

Det er ikke mange som kjører rundt med en bil som kun består av en mekanisk del nå om dagen. De fleste nøklene har også et tilhørende nøkkelhode av plastikk, og inni den finner man startsperren. Den må være programmert riktig for at bilen skal kunne starte.

Elektronisk bilnøkkel til Mercedes

En profesjonell låsesmed vil kunne slipe, kode og programmere en slik nøkkel til lavere pris enn leverandøren, men det tilsier at kodene man må bruke er frigitt fra fabrikken. Noen bilmodeller fra bilmerker som Mercedes, BMW og Volvo har nemlig krypterte koder for å gjøre nøklene vanskelige å lage, av sikkerhetsmessige årsaker.

Det hender at man må ha med seg bilen om man skal programmere nøkkelen, avhengig av bil- og årsmodell. I disse tilfellene må nøkkelen programmeres inn i bilen for å fungere.

Prisen på å kode og programmere bilnøkkel hos låsesmed koster rundt 2000 kr, men det kan variere noe i forhold til bilmodell og -merke.

Les også: Må man dra til bilforhandleren for å kopiere bilnøkkelen?

 

En elektronisk bilnøkkel

Elektronisk nøkkel

Om du kun trenger å kopiere en eksisterende elektronisk bilnøkkel uten å programmere den, vil dette kunne gjøres over disk. Det koster rundt 1000 kr.

I det aller fleste tilfeller vil det være nødvendig å ta med seg en nøkkel som kan kopieres, men det finnes også noen bilmodeller som kun krever en nøkkelkode. Om du har mistet alle nøklene og ikke har en nøkkelkode må du kontakte bilforhandleren.

 

Standard mekanisk nøkkel

Om bilnøklene dine er av den eldre typen, altså kun med en mekanisk del, er dette som å kopiere vanlige husnøkler. Det koster rundt 150 kr. Om du har mistet alle bilnøklene derimot, blir oppgaven litt vanskeligere. Da må du selv demontere tenningslåsen og ta den med til låsesmeden slik at de kan lage nye nøkler som passer.

Hvorfor du akkurat må ta med deg tenningslåsen, og ikke låsen som sitter i døren eller bagasjerommet? Fordi disse låsene ikke bruker alle hakkene som er på nøkkelen. Dør- og bagasjelås krever nemlig ikke like høy sikkerhet som tenningslåsen, og er derfor ikke like komplisert konstruert. Tar du med deg dørlåsen må du dermed være helt sikker på at den er lik tenningslåsen for at du skal få start på bilen.

Prisen på å lage helt nye nøkler fra tenningslåsen vurderes etter tilfelle, og blir som regel fakturert ut i fra timepris.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

Nærbilde av dashbordet og tenningen til en veteranbil, sett fra siden

 

Bilnøkkel til veteranbil

Når våren kommer og snøen sakte, men sikkert smelter bort, er tiden inne for mang en veteranbil-eier å dra presenningen av vidunderet som står i garasjen. Dessverre kan gleden for mange bli kortvarig når de ikke finner den tilhørende nøkkelen. Nøkler forsvinner ofte når det kommer til sesongbiler. Den står jo tross alt ubrukt i flere måneder, og nøkkelen får dermed god tid til å forsvinne.

Veteranbiler har ofte ulik dør- og tenningslås, så har man mistet hele nøkkelknippet er det flere nøkler som må kopieres opp samtidig. Da passer det bra at låsesmeden enkelt kan kopiere opp disse på samme måte som med alle andre biler med mekaniske nøkler. Det samme gjelder også om man kun trenger å lage en ekstra nøkkel. Sistnevnte koster rundt 150 kr, men om det må lages nye nøkler fra bunn vil prisen baseres på timepris.

 

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.