En mann som sjekker tiden på klokken sin

Hvor lang tid tar det å kopiere en nøkkel?

At nøklene forsvinner skjer aldri på et passende tidspunkt. Du har allerede en haug med andre ting å tenke på og tiden strekker ikke til. Likevel har du ikke noe valg. Ekstranøkkelen må lokaliseres og du må ta turen til nærmeste registrerte låsesmed for å kopiere opp en ny.

Heldigvis tar det ikke lange tiden å få en ny nøkkel i hånden når du først har kommet deg til låsesmeden.

 

Ny nøkkel i løpet av minutter

Å kopiere opp en ny standard mekanisk nøkkel tar ikke lange tiden. Om du dukker opp hos låsesmeden på en dag det ikke er noen andre foran deg i køen, kan du være på vei hjem i igjen med en ny nøkkel i løpet av minutter.

Det er ikke bare dørnøkler som havner under denne kategorien. Boden, postkassa, smykkeskrinet, barskapet, veteranbilen, verandaen og garasjen er alle verdige kandidater i låsesmedens verden, om det trengs en ny nøkkel.

For best mulig resultat bør nøkkelen du tar med være i relativt god stand. Det vil si at den ikke bør være for slitt eller ha endret form.

Les også: Må man dra til bilforhandleren for å kopiere bilnøkkelen?

 

Hva skjer om jeg ikke har en ekstranøkkel?

modeller av låssystem

For å gjøre det så enkelt som mulig for deg selv, er det lurt å ha en ekstranøkkel lett tilgjengelig og trygt oppbevart. Om ekstranøkkelen også forsvinner blir nemlig situasjonen hakket mer tidkrevende og ikke minst kostbar.

Dersom du ikke kommer deg inn i boligen din må låsen dirkes opp. Låser av veldig god kvalitet blir som regel i disse tilfellene ødelagt, og må derfor byttes ut. Om døren er åpen går det også an å skru ut låssylinderen for så å omprogrammere den til en ny nøkkel, eller slipe nye nøkler tilpasser sylinderen.

Vi anbefaler å bytte hele låsen om slike situasjoner oppstår. Det er både mindre tidkrevende og koster ikke noe mer enn å gjøre endringer på eksisterende sylinder. Om du bytter låsen kan du samtidig benytte deg av sjansen til å koordinere låsene i boligen, garasjen og hytta, slik at samme nøkkel fungerer alle steder. Det er enklere kun å ha et par nøkler å forholde seg til enn et fullstappet nøkkelknippe. Veier mindre gjør det óg!

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

Systemnøkler tar lengre tid

En systemnøkkel er bundet av en tegnet avtale som sier noe om hvem som kan kopiere opp nøkkelen (rekvirenten), og hva denne personen må ta med som bevis for at nøkkelen kan kopieres. Underskrifter og fullmakter må sjekkes, rekvisisjonsretten må undersøkes og systemkoder inspiseres.

Systemnøkkelen er altså ikke en nøkkel hvem som helst kan ta med til en seriøs låsesmed og få kopiert mens man venter. En låsesmed med respekt for seg selv og yrket, vil alltid forsikre seg om at kopieringen gjøres i henhold til riktige protokoller og prosedyrer.

Les også: Fordelene ved å benytte seg av patenterte systemnøkler

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.