Et nøkkelknippe med grønt navneskilt

Kan man bytte lås uten å måtte skifte ut alle nøklene?

Har låsen i ytterdøren din blitt sliten etter mange års bruk og trenger en oppgradering? Å bytte lås fra tid til annen er en lur investering for å opprettholde optimal sikkerhet i hjemmet.

Låsen er tross alt der for å holde uvedkommende ute og bør derfor duge til nettopp det. Samtidig har du kanskje jobbet deg opp et arsenal av nøkler opp gjennom årene, som er fordelt hos venner og familie for sikker oppbevaring. Kan du beholde de gamle nøklene eller må de byttes ut de også, når låsen skal skiftes?

 

Har du full kontroll på nøklene?

Det er fult mulig å beholde de gamle nøklene når du skifter ny lås, såfremt du er sikker på at alle nøklene er gjort rede for. Nøkler på avveie kan fort havne i gale hender, og da vil ikke den nye låsen være noe sikrere enn den gamle du byttet ut. Ta derfor en runde med deg selv: Vet du hvor alle nøklene du har kopiert opp befinner seg, eller er det noen nøkler som har forsvunnet sporløst? Hvor mange er det i så fall snakk om?

Et ukjent antall nøkler på avveie er ikke et godt utgangspunkt for en ny lås som skal øke sikkerheten i boligen.

Les også: Slik beskytter du huset ditt mot innbrudd når du er på ferie

 

Nærbilde av et nøkkelknippe som står i låsen på en dørBle låsen byttet når du flyttet inn?

Det anbefales som regel at nøklene også byttes ut når en ny lås skal installeres, om du ikke byttet låsen når du flyttet inn i ny bolig. Dette er fordi du aldri kan være helt sikker på at de forrige eierne hadde kontroll på alle nøklene sine. Selv om du har vært flink til å holde orden og ikke mistet en eneste nøkkel, kan de før deg ha vært slepphendte til den store gullmedalje. For alt du vet kan det ligge en ekstranøkkel til boligen din hos noen du ikke kjenner, fordi de gamle eierne glemte å samle den inn. Selv om personen det er snakk mest sannsynlig ikke kommer til å bruke nøkkelen, er det ikke spesielt hyggelig å tenke på.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

Sikkerhet på bekostning av pris

Det er alltid lurt å være føre var når det kommer til sikkerhet. Det er kjedelig å installere en ny lås og beholde de gamle nøklene, for så å finne ut at uvedkommende har fått tak i en nøkkel. Mange vegrer seg for å bytte lås på grunn av kostnadene knyttet til tjenesten, og leter etter løsninger for å gjøre det hele rimeligere. Dette er ikke særlig lurt.

Man bør aldri skorte på sikkerheten på bekostning av pris. Å bytte dørlåsen og tilhørende nøkler er en engangsinvestering, såfremt du er flink til å ta vare på nøklene dine. Dette vil heve sikkerheten i hjemmet ditt betraktelig.

Les også: Hvordan vet jeg at låsesmeden ikke er falsk?

 

Forhør deg med låsesmeden

Det er alltid lurt å forhøre deg med en profesjonell låsesmed før du bestemmer deg for om du ønsker å beholde de gamle nøklene, eller om du skal skaffe deg nye når ny lås installeres. Ser låsesmeden det som hensiktsmessig å beholde de gamle nøklene, vil den nye låsen tilpasses de nøklene du allerede bruker.

I de aller fleste tilfeller vil nok låsesmeden anbefale deg å bytte alt, når du først skal oppgradere. Det øker sikkerheten til låsen, og er ofte også et rimeligere alternativ enn å dirke opp sylinderen for så å omprogrammere den. Ta kontakt med oss i Servicesentralen Lås og Nøkkel, så veileder vi deg gjerne til riktig valg når du skal bytte lås på boligen din.

Les også: Hva gjør du hvis du mister alle nøklene til boligen din?

 

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.