nærbilde av den ene frontlykta til en veteranbil

Tips til økt sikkerhet for veteranbilen din

En veteranbil er noe mange drømmer om. Derfor er det også et yndet objekt for biltyver. Heldigvis finnes det råd for å øke sikkerheten for veteranbilen din.

Å ha veteranbil som hobby er ikke billig. Derfor er det desto mer kjedelig om det skulle skje noe uforutsett som følge av at bilen ikke er godt nok sikret mot tyveri eller hærverk.

Med riktig vedlikehold kan veteranbiler bli mer verdt ettersom årene går, men det hjelper lite dersom du slurver med sikkerheten.

 

 

Sett bilen i garasjen

Alarmer og sikkerhet er generelt dårligere i eldre bilmodeller, da teknologien ikke er i nærheten av så velutviklet som den vi har i dagens biler. Derfor er det lurt å investere i ekstra sikkerhetssystemer og rutiner i forbindelse med parkering og låsing av bilen.

Mange foretrekker å lagre veteranbilen innendørs i vinterhalvåret for at den ikke skal bli skadet av slaps, steinsprut og veisalt. For at den skal stå trygt, handler det om å gjøre bilen så utilgjengelig som mulig for andre enn deg selv. Har du en garasje av eldre type med manuell port, er det viktig å benytte seg av solide og FG-godkjente låser som gjør det vanskelig for uvedkommende å bryte opp.

 

Les også: Hva skiller FG-godkjente låser fra andre låser?

 

En garasje med elektronisk port er vanskeligere å åpne uten tilgang på døråpner. Problemet er at slike garasjer ofte har en sidedør for enklere adkomst, med en bryter for å åpne porten på innsiden. Et godt tips er å sørge for at låsen på sidedøren er helt sikker. Velg gjerne en elektronisk dørlås, så slipper du å være redd for enda et sett nøkler som potensielt kan komme på avveie.

Har du ikke tilgang til en trygg garasje å oppbevare bilen din i, kan leie av et minilager være en god og praktisk løsning for vintersesongen.

 

Ikke gå fra bilen hvor som helst

Ikke parker bilen i stille gater med lite mennesker og uten oppsyn over lengre tid. Da er det enklere for en person med onde hensikter å få jobbe i fred. Sørg også for at alle låsene på bilen fungerer godt når du først skal sette den fra deg. Slark og vanskelige vridere kan gjøre at mekanismene ikke fungerer optimalt. Når det er tilfelle kan det oppstå situasjoner hvor du tror du har låst, men et rykk vil likevel åpne døren.

 

Les også: 7 grunner til å velge elektronisk dørlås

 

Forebyggende tiltak til bilens innside

Når det gjelder låsing av bilen, kan det være lurt å investere i en manuell rattlås eller låsemekanismer til pedalene. Dette får du tak i hos de fleste bil- eller jernvarehandler. En ting å passe på, er at når du eventuelt velger å installere nye elementer, kan dette gjøre bilen mindre autentisk, og dermed redusere verdien.  Gå derfor for løsninger som ikke står i fare for å gjøre dette – for eksempel ved å kjøpe ting du ikke trenger å skru fast. Må du skru? Lag så få hull som mulig, og bruk helst originale skruehull.

 

En veteranbil med vinduet nede med rødt interiør.
Råflott: ikke la kjeltringer ødelegge veteranbilen din!

Har du mistet nøklene til veteranbilen? Fortvil ikke.

I veteranbiler kan det være en utfordring å holde styr på alle nøklene da det gjerne er forskjellige nøkler til låsen i døren, og låsen i tenningen. I tillegg, like sikkert som at våren kommer, hører vi fra veteranbileiere har mistet bilnøklene etter en lang vintersesong da de ikke har vært i bruk. I disse tilfellene er det heldigvis hjelp å få.

Består bilnøklene kun av en mekanisk del, vil det ikke være verre å kopiere disse enn det er å kopiere vanlige nøkler – dersom du fortsatt har en nøkkel man kan kopiere. Dersom du har vært så uheldig å miste samtlige nøkler må tenningslåsen demonteres og låsesmeden må konstruere nye nøkler. Prisen på å kopiere nøkler er 150 kroner, men å konstruere nye nøkler vil variere ut fra hvert enkelt tilfelle.

 

Har du spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.