En blank nøkkel i sølv som står i en blank lås i sølv

Derfor bør du installere nye låser når du kjøper ny bolig

Når du endelig har gått til innkjøp av ny bolig etter flere måneder med visninger, uutholdelig ventetid og tapte budrunder, er det viktigste på agendaen offisielt å flytte inn. Pappeskene tømmes, rommene møbleres og pyntegjenstandene tas frem for å sette et personlig preg på boligen. I tillegg blir låsen på døren byttet. Eller?

I den nyinnflyttede euforien mange nye boligeiere befinner seg i, er som regel ikke dørlåsen hovedprioritet. Man tar det for gitt at låsen er sikker, men realiteten er at det så å si er umulig å vite om nøklene man får av de forrige eierne er de eneste som eksisterer.

 

Hvor mange nøkler er egentlig i omløp?

Sannsynligheten er stor for at de forrige eierne på et eller annet tidspunkt har mistet en nøkkel og har måttet kopiere opp en ny. Kanskje har de også gitt bort en ekstranøkkel til en nabo, et familiemedlem eller en god venn for sikker oppbevaring og glemt det hele bort. Eller lagt en nøkkel under dørmatten til en håndverker eller vaskehjelp som så har forsvunnet i alt styret. At de forrige eierne har full oversikt over alle nøklene som er kopiert opp gjennom tiden eller ikke, er med andre ord ikke gitt.

Dersom de forrige eierne i tillegg leide ut boligen, vil det være enda en part som har fått utdelt nøkler – og kanskje også mistet dem. Et ukjent antall nøkler i omløp bidrar til å strippe låsen av det sikkerhetsnivået den hadde den gangen den ble montert. Om det i samtidig viser seg at en nøkkel har blitt stjålet, ikke mistet, vil sikkerheten synke ytterligere.

Les også: Hvordan vet jeg at låsesmeden ikke er falsk?

 

Svært få bytter låsen ved boligbytte

Nærbilde av en gammel mekanisk lås

Når en lås byttes ut er det i de fleste tilfeller fordi den er ødelagt. Svært få nordmenn tenker nemlig på å bytte låsen når de kjøper en brukt bolig. Dersom boligen er gammel og har hatt mange eiere er dette særlig uheldig. Tenk så mange nøkler som har blitt kopiert opp og som ikke kan redegjøres for etter 10, 20 eller 30 år!

Knapt halvparten av nordmenn som kjøper ny bolig tenker over at det er lurt å bytte låsen på ytterdøren, ifølge Tryg Forsikring. De nye boligeierne stoler rett og slett blindt på de forrige eierne, og tenker ikke over muligheten for at nøklene som overrekkes ved overtagelse ikke er de eneste som finnes. Å ha tillitt til andre mennesker er selvfølgelig viktig, men i denne situasjonen må en viss skepsis til.

Det vil være betydelig billigere å skifte låsen på døren, enn å få innboet frastjålet av ubudne gjester. Om det i tillegg ikke finnes tegn til innbrudd fordi innbruddstyvene låste seg inn, kan man i verstefall risikere avkortning på forsikringen. For alt forsikringsselskapet vet, kan man ha glemt å låse døren når man dro hjemmefra eller gitt nøkkelen fra seg frivillig.

Les også: Slik beskytter du huset ditt mot innbrudd når du er på ferie

 

Nye låser er sikrere enn gamle

Om låsen på ytterdøren er en gammel variant vil sikkerheten ha forfalt betraktelig fra den gangen den ble installert. Dette gjelder uansett om de forrige eierne har vært eksepsjonelle til å ta vare på nøklene sine og ikke mistet et eneste eksemplar. En lås som ikke har blitt skiftet på mange år kan ikke måle seg med det sikkerhetsmessige nivået på låsene som produseres i dag.

I følge FG Skadeteknikk finnes det svært mange dører i vårt langstrakte land utstyrt med låseenheter som er for dårlige til å stå imot innbrudd. Er det noe man ikke skal kimse av er det sikkerheten på låsen som sitter på inngangsdøren. Det er tross alt denne som hindrer uvedkommende fri tilgang til dine private eiendeler.

Les også: Hvor enkelt er det egentlig å dirke opp en lås?

 

Nærbilde av Yale Doorman og en hånd som trykker inn kodenTryggere hverdag med elektronisk dørlås

Dersom du har bestemt deg for å bytte lås av sikkerhetsmessige årsaker, vil elektronisk dørlås fra Yale Doorman være en svært lur investering. Ikke bare er det den sikreste låsen av sin type på markedet, du vil i tillegg slippe å forholde deg til nøkler som forsvinner.

Du velger selv hvilken kode du vil benytte deg av, og hvor mange tegn den skal inneholde. Skulle noen i husholdningen glemme koden kan du enkelt opprette en midlertidig kode på en tilhørende app. Ved besøk av vaskehjelp eller håndverker kan du lage en engangskode som fungerer innenfor en tidsbestemt periode. Dermed er det slutt på tiden der du måtte gjemme nøkkelen under dørmatten eller blomsterpotten, og med det risikere at uærlige personer snubler over en gullgruve.

Les også: Slik unngår du å bli låst ute av huset ditt

 

Kan jeg installere dørlåsen selv?

Ja, det kan du selvfølgelig – så fremt du klarer å montere låsen etter fabrikantens anvisning. Kjøper man en FG-godkjent lås må du i tillegg være sikker på at alle regler og forskrifter følges ved installering.

Servicesentralen Lås og Nøkkel hjelper deg gjerne å installere låsen slik at du er sikker på at alt blir gjort riktig. Ta kontakt i dag, så veileder vi deg slik at du får den sikringen som svarer til dine behov.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.