En finger som trykker på et illustrert bilde av en hengelås

Slik velger du en sikker kode til den elektriske dørlåsen din 

En av grunnene til at mange velger å installere elektronisk dørlås, er at man bokstavelig talt kan henge nøkkelen på kroken, til fordel for kode. Ikke å være avhengig av en mekanisk nøkkel som kan bli borte eller stjeles av uvedkommende, er en trygghet for mange.

Samtidig hjelper det lite med kodelås om koden man velger er svak. Her er noen føringer for hva du bør styre unna når du skal velge deg ut en kode til den elektriske dørlåsen din. 

 

Ikke velg det åpenbare  

Det kan være fristende å velge koder som 123456, 202020, 222333 osv. De er enkle å huske, og du slipper å uroe deg over noen gang å glemme dem. Problemet er bare at når det er enkelt for deg, så er det mest sannsynlig enkelt for uvedkommende også.  

Tall som ligger etter hverandre, både vannrett og loddrett, fremover og bakover, er aldri en god idé. Ha dette i bakhodet når du skal gi barna egen kode til låsen også. 500000 er kanskje en enkel kode for minstemann å huske, men den er ikke særlig sikker.  

Les også: Er jeg nødt til å bytte hele verandadøren? 

 

En kalender og en penn som har ringet rundt 30. juniStyr unna viktige datoer 

Selv om det er koselig å taste inn bursdagen sin hver gang man skal inn i boligen, er det ikke veldig lurt. Det samme gjelder alle andre typer datoer, fra bryllupsdag til når hunden ble en del av familien. Alle slike viktige hendelser i livet ditt kan en person med nok tid og interesse finne ut av. Da er det svært uheldig om vedkommende skulle prøve å taste inn dette på kodelåsen og treffe blink. 

Les også: Slik beskytter du huset ditt mot innbrudd når du er på ferie 

 

Velg tilfeldige siffer  

Det sier seg kanskje selv, men tall uten noen form for tilknytning til hverandre i tilfeldig rekkefølge, er avgjørende for en sikker kode. Når det ikke er noe mønster, er det tilnærmet umulig å finne ut av koden uten noen form for hjelpemidler.  

En pekepinn kan være IKKE å velge det første som dukker opp i hodet ditt. Joda, det er enkelt å huske og du slipper å slite ut de små grå for å finne på noe nytt, men det er nok ikke den lureste løsningen i lengden.   

Les også: Må man dra til bilforhandleren for å kopiere bilnøkkelen? 

 

Jo flere tall, desto bedre 

Flere elektroniske dørlåser lar deg velge selv hvor mange tall du vil at koden din skal bestå av. Med Yale Doorman kan du velge en tallrekke på mellom 6 og 12 siffer. Velger du 12 siffer er du sikret en trygg kode som holder uvedkommende ute. Det er kanskje mange tall å huske, men vi klarte å lære oss utallige telefonnummer utenat før i tiden, så det skal nok ikke bli noe problem.  

Les også: Hvordan vet jeg at låsesmeden ikke er falsk? 

 

Bytt kode ofte 

Det er lett å bli komfortabel i faste rutiner, men det er aldri en god idé å ha samme kode så lenge at den til slutt ligger i fingrene og går helt av seg selv. Da er det fort gjort å bli uoppmerksom og uforsiktig. Skulle det luske noen i buskene og følge med på koden du taster inn dag ut og dag inn, tar det ikke lange tiden før den uvedkommende klarer å taste den inn selv.   

Ta det med ro, du trenger ikke skifte ny kode hver uke, men det skader ikke å være litt føre var når det kommer til sikkerheten til beboere og innbo.  

Ta kontakt med oss i Servicesentralen Lås og Nøkkel for en uforpliktende samtale, dersom du er interessert i å lære mer om elektronisk dørlås. 

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.