En liten gutt sett bakfra med sekk som går på en asfaltert gangvei

Slik sørger du for at barna ikke mister nøklene 

Når barna blir gamle nok til å komme seg til og fra skolen på egenhånd, samt tilbringe litt tid alene hjemme, følger et helt nytt ansvar – nemlig å passe på nøkkelen. Dette er ikke alltid en enkel oppgave, særlig ikke for små barn som ikke er vant til en slik forpliktelse.

Heldigvis finnes det flere måter å forhindre at nøkkelen detter ut av lommen til en litt ivrig barneskoleelev på vei hjem. Her får du syv forslag til ditt nøkkelbarn.  

 

1. Heng nøkkelen rundt halsen  

Det skal godt gjøres å glemme noe som henger rundt halsen på en. Er det i tillegg fra et bånd med litt tykkelse og lengde, vil man raskt merke om det plutselig er borte. Samtidig kan det fort bli irriterende å alltid ha noe hengende rundt halsen. Forhør deg først med barnet om hva hun eller han er komfortabel med. 

Husk for all del å bruke et bånd med utløsningsmekanisme i tilfelle barnet skulle klare å henge seg fast i noe, eller at noen skulle finne på å dra i båndet. 

Les også: Slik beskytter du huset ditt mot innbrudd når du er på ferie 

 

2. Krok på innerlomma, i beltet eller i sekken 

Løse nøkler i jakkelommer eller sekk kan raskt falle ut av sitt oppbevaringssted. Å feste nøkkelen fast med en krok på innerlomma, i beltet eller i sekken, sørger for at nøkkelen alltid er å finne på samme sted. Da er det bare å hekte av nøkkelen når den skal brukes, og passe på å feste den igjen etterpå.  

 

3. Nøkkelholder med uttrekkbar snor 

Dersom du synes det høres litt tungvint ut å måtte ta nøkkelen av og på kroken hver gang den skal brukes, er en nøkkelholder med uttrekkbar snor en bedre løsning. Denne kan også festes i en lomme, i beltet eller sekken, men har i tillegg en uttrekkbar snor slik at den når frem til dørlåsen uten å løsne kroken.  

Les også: Kan man bytte lås uten å måtte skifte ut alle nøklene? 

 

Nøkkelringer med diverse karakterer4. Nøkkelring barnet har fått velge selv 

En lur løsning er å la barnet få velge ut en nøkkelring de selv synes er fin, for eksempel en bamse eller lignende. Dette kan resultere i et større ønske om å passe på nøkkelen fordi de er glad i bamsen som henger på. Det er ikke vanskelig å se for seg at minstemann tar bedre vare på «Theodor» enn en kjedelig nøkkel.  

«Pass på at Theodor har det trygt og godt i dag da, og at du husker å ta han med deg hjem!»

 

5. Farge eller mønster på nøklene 

Dette er noe av det samme konseptet som en fin nøkkelring. En morsom nøkkel med farge eller mønster er mer spennende for minstemann enn en kjedelig grå. Får de i tillegg velge helt selv hva motivet skal være, om det så er Batman eller Frost, skal du se at de gjør sitt beste for å ta vare på nøkkelen. I kombinasjon med en nøkkelholder i tilfelle, skal det mye til for at nøkkelen forsvinner.  

Les også: Fordelene med felles postkassestativ 

 

6. Nøkkelskap på veggen ved inngangen 

Ved å montere et nøkkelskap ved døren slipper barna å ha nøkkelen på seg i det hele tatt. Da trenger man kun å huske en kode for å åpne skapet og ha tilgang til nøkkelen. Skapet loggfører hver gang koden tastes inn i skapets kodelås, slik at man som foreldre kan ha oversikt over når minstemann kom hjem.  

Hver bruker av skapet tildeles tilgang til spesifikke nøkler. Nøkler man ikke har autoritet til å fjerne, lyser rødt og er festet fast i tapper. Det gjør at du som forelder kan henge flere typer nøkler der, uten å være redd for at barnet tar feil.  

Les også: Har du en gammel kiste du skulle ha åpnet? Låsesmeden kan hjelpe 

 

7. Installere elektronisk dørlås 

Å installere elektronisk dørlås kan bidra til å gjøre hverdagen enklere på flere plan. Også her vil det kun være en kode for barna å taste inn. Skulle de glemme koden kan du som forelder enkelt sende dem en ny midlertidig kode.  

Velger du en modell med fjernstyring, kan du følge med på all aktivitet gjennom en app på mobilen. Her vil du blant annet få oversikt over hvem som låser seg inn når, og du kan få beskjed på telefonen din når barna kommer hjem fra skolen.  

Ta kontakt med oss i Servicesentralen dersom du ønsker å få installert nøkkelboks eller elektronisk dørlås. Ring oss gjerne for en uforpliktende prat.  

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.