En gammel dør med lås og to håndtak

Derfor er vedlikehold av låser, hengsler og dørlukkere viktig

Det er ikke uvanlig å erfare at døren plutselig ikke samarbeider like godt lenger, når det blir kaldere i været. Temperaturendringene fra sommer til vinter påvirker både lås, beslag, hengsler og dørlukkere, og uten tilsyn kan dette fort bli en plage.

En dør med svekket lukkekapasitet kan føre til alt fra varmetap til tyveri om problemet ikke blir adressert og utbedret. Ettersyn og vedlikehold bidrar til å forhindre dette, samt forlenger de ulike komponentenes levetid med flere år.

 

En dør med glasspanel som duggerForsikre deg om at døren fungerer som den skal

Når høsten og vinteren setter inn opplever mange at låser, hengsler og dørlukkere går tregere. Kanskje du har opplevd at det er vanskeligere å snu nøkkelen om i låsen? Eller at døren som vanligvis lukker og låser seg etter deg plutselig krever at du drar den godt igjen? Særlig i borettslag og sameier er det lite morsomt å komme hjem fra jobb til en ytterdør som har stått på gløtt hele dagen, og latt hvem som helst komme seg inn i fellesarealene.

Regelmessig vedlikehold og ettersyn forsikrer at dør og lås alltid fungerer som de skal. Da slipper du å være redd for at døren inn til fellesarealene står åpen fordi noen glemte å sjekke at døren låste seg etter dem. Har du dørlukkere på døren inn til virksomheten din, vil vedlikehold forsikre at den alltid lukker seg bak kundene som kommer inn.

Les også: Slik sikrer du bedriften din mot innbrudd

 

Varmetap kan føre til høye strømregninger

En dør som ikke vil lukke seg ordentlig igjen kan føre til varmetap. Når det er kaldt i været gjør man sitt beste for å opprettholde varmen inne, og har du en dør som ikke lukker seg ordentlig igjen vil strømregningen fort bli høy.

Særlig for virksomheter som har installert dørlukkere av den grunn at de besøkende ikke alltid lukker døren ordentlig igjen etter seg, er dette et problem. Å måtte fly frem og tilbake mellom dør og arbeidsoppgaver for å forsikre at kulden ikke siver inn, er kontraproduktivt. Kalde gufs og konstant trekk fra ytterdøren svekker i tillegg arbeidsmiljøet. Det er ikke hyggelig å se ansatte kle på seg flere lag meg ullklær for å klare seg gjennom dagen.

Les også: Hold bygningen varm i de kalde månedene med dørlukker

 

En åpen invitasjon til innbruddstyven

En annen konsekvens av dører som ikke lukker seg igjen er innbrudd. En åpen dør vil garantert være fristende for en innbruddstyv, særlig om problemet vedvarer over lenger tid. Det vil ikke være vanskelig for en utenforstående å observere hvorvidt en dør fungerer som den skal. I sameier vil man for eksempel enkelt legge merke til at ingen finner frem nøkkelen eller taster inn en kode før de åpner døren.

Dører som ikke lukker seg igjen kan bidra til skremsel og utrygghet hos beboerne. Ikke la det gå så langt at et innbruddsforsøk har funnet sted før problemet blir tatt tak i.

Les også: Er borettslaget eller sameiet ditt sikret?

 

En grå mus med løv og sand rund seg

Hold gnagere ute

Det er ikke bare mennesker som kan ta seg ubedt inn en åpen dør. Også gnagere kan bli fristet av å flytte seg inn i varmen når gradestokken viser minus. Det er imponerende hvor lite som skal til før en rotte eller mus finner veien inn utenfra, en sprekk er mer enn nok. Viser det seg at lokalet den har tatt seg inn i har gode levevilkår, skal du se at den lett tar seg til rette. Det tar ikke lange tiden før én blir til flere, og da er problemet et faktum.

Les også: Har du riktig lås på rømningsveiene i din virksomhet?

 

Avgjørende med regelmessig kontroll eller service

Regelmessig kontroll eller service er avgjørende for at dør og låsesystemer fungerer som det skal til enhver tid. Mange tenker ikke på at det kan oppstå uforutsette problemer, da særlig ikke på grunn av forandring i temperaturen. Alle materialer vil med tiden bli slitt, og dette gjelder også lås, hengsler, beslag og dørlukkere.

Ikke vent til problemet oppstår med å hanskes med det; vær heller føre var. Små problemer som blir håndtert før de blir store kan både være kostnadsbesparende og forhindre unødvendige hindringer i hverdagen.

Vi i Servicesentralen Lås og Nøkkel foretar gjerne en kontroll når behovet skulle oppstå. Vi anbefaler å signere en servicekontrakt hos låsesmeden for å forsikre at alt fungerer som det skal til enhver tid. Det bidrar til å ivareta kvaliteten på dør og systemer, og dermed opprettholde garantien på lås, beslag, hengsler og dørlukkere.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.