En verandadør i glass som står åpen

Vedlikehold av verandadøren

Det finnes mange ulike typer verandadører der ute, men felles for dem alle er at de krever regelmessig vedlikehold for å fungere optimalt. Noen ganger er det lite som skal til for å få verandaen tilbake til fordums prakt, mens andre ganger må det sterkere lut til.

Som låsesmed får vi ofte henvendelser knyttet til balkong- og verandadører som byr på problemer, så her har vi samlet sammen noen av de vanligste problemstillingene, samt mulige løsninger.

 

Bruk låsspray minst en gang i året

Det mest grunnleggende vedlikeholdet av verandadøren er å olje de mekaniske delene en til to ganger i året. En sylinder er smurt fra fabrikk for å forebygge funksjonsforstyrrelser, så å opprettholde dette er avgjørende for å holde døren i god stand. Bruk WD-40 eller CRC låsolje som fås kjøpt hos låsesmed, og gi alle åpninger i mekanikken en sprut med flasken. Smøring av låskassens indre deler er ikke nødvendig.

OBS! Ikke bruk smøremiddel som ikke er beregnet på lås. Det finnes mange kjerringråd der ute som kun gjør vondt verre. Smør, matolje, oppvaskmiddel og lignende man finner hjemme vil kanskje fungere der og da, men er ikke gode løsninger i lengden.

Les også: Er jeg nødt til å bytte hele verandadøren?

 

Noen dører er vanskeligere å vedlikeholde enn andre

En låsesmed som smører en verandadør

Det er stor forskjell på moderne verandadører med sidehengsler og heve-skyvedører fra 70-tallet. Det kan være vanskelig å komme til skinnene på en heve-skyvedør, men disse bør som all annet mekanikk smøres regelmessig. Her må man være forsiktig så man ikke knekker noe i mekanismen, for da må hele tas ut og byttes ut med ny. Arbeidsmengden og kostnadene knyttet til dette kommer an på når døren er produsert og om delene fortsatt er å oppdrive, eller om vi må lage nye i verkstedet vårt.

Moderne dører med sidehengsler med flere låsepunkter er enklere å vedlikeholde. Da er mekanikken mer tilgjengelig, og man kommer enkelt til med låsspray. Slike dører er imidlertid utsatt for andre problemer, som at de blir vanskelige å låse eller at dørhåndtaket blir vanskelig å trykke ned som resultat av at huset beveger på seg. Dette går vi nærmere inn på i neste punkt.

Les også: Derfor bør du installere nye låser når du kjøper ny bolig

 

Vanlige problemstillinger og løsninger

Det er helt vanlig at verandadøren blir slitt etter mange år med bruk. At deler går i stykker, håndtaket ikke samarbeider eller at nøkkelen plutselig ikke vil gå rundt i låsen lenger er ikke uvanlig. Heldigvis finnes det en løsning på alle problemer, noen enklere enn andre.

 

1. Nøkkelen går ikke rundt i låsen

Det kan være flere årsaker til at nøkkelen ikke går rundt i låsen, men ofte er det rett og slett mangel på smøremiddel som er grunnen. Ha låsspray på nøkkelen og ta den inn og ut av sylinderen noen ganger før du prøver å vri rundt. Her er det viktig å ha tålmodighet. Det er ikke nødvendig å spraye inn i selve sylinderen. Ha en fille liggende for å tørke opp eventuelt søl. Virker ikke dette må låsesmeden kontaktes.

 

2. Håndtaket vil ikke rikke på seg

Et problem som ofte dukker opp er at man ikke greier å vri ned håndtaket når døren er lukket igjen. Dette har ofte sammenheng med at døren har slått seg og at den mangler smøring. Da må man skru ned den lange skinnen på enden av døren for å smøre grundig i alle mekaniske kriker og kroker. Dette kan man gjøre selv, eller man kan få låsesmeden til å gjøre jobben. Ved sistnevnte tilfelle tar låsesmeden en full gjennomgang og service av alle mekaniske deler på døren slik at den fungerer som den skal igjen. Dette koster rundt 2000 kr.

Les også: Hvordan vet jeg at låsesmeden ikke er falsk?

 

3. Døren knirker

Øvre delen av en åpen verandadør i glass

At døren knirker skyldes som oftest at hengslene trenger smøring. Bruk en spesialolje tilpasset dørmekanikk og spray hengslene fra begge sider. Dersom dette ikke hjelper må det grundigere påføring til, som krever at døren må tas av hengslene.

 

4. Det er vanskelig å lukke døren

At det blir trangt mellom dørkarm og dør slik at det er vanskelig å lukke døren eller låse, er et typisk problem som ofte henger sammen med at huset beveger seg. I slike tilfeller må selve sluttstykket i karmen justeres slik at det treffer dørens låskasse riktig.

Les også: Fordelene med felles postkassestativ

 

5.  Håndtaket er slitt

Slitte håndtak er et resultat av mange års bruk, samt punktet over: at døren er vanskelig å lukke igjen. Skulle dette være tilfellet anbefales det å bytte ut håndtaket. Det kan man fint gjøre selv, eller få låsesmeden til å gjøre. Send oss et bilde av håndtaket og verandadøren på Facebook eller på e-post, så kan vi gi deg tips og råd om hvordan du bør gå frem for å utbedre problemet.

 

6. Døren har ikke innvendig nøkkel

I de fleste tilfeller blir balkong- og verandadører levert uten innvendig nøkkel. Mange ønsker nøkkel på innsiden av verandadøren av sikkerhetsmessige hensyn, sik at uvedkommende ikke kan låse seg inn ved å knuse glasset i døren. Det går fint an å installere nøkkel på innsiden av moderne verandadører på egenhånd. Da kjøper man en låspakke tilpasset døren, og denne ligger på rundt 1000 kr. Skal låsesmeden montere låsen blir prisen på låspakke og arbeid 3000 kr til sammen.

Har du noen andre spørsmål eller problemstillinger knyttet til vedlikehold av verandadøren? Ta kontakt med oss i Servicesentralen Lås og Nøkkel for en hyggelig samtale.

 

    Når du sender en henvendelse godkjenner du
    automatisk personvernbetingelsene.